Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Τι και αν ο Νικήτας Κακλαμάνης επέμεινε να δώσει στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όλα τα στοιχεία σχετικά με την εργασιακή σχέση με τον περιβόητο σύμβουλο Κιμ Γκλεν αλλά και τα ποσά που έχει λάβει; Ο κ. Τσακαλώτος έκανε ουσιαστικά ότι δεν άκουγε! Και για του λόγου του αληθές το μόνο που είπε είναι ότι το συμβουλευτικό έργο δεν έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Γκλεν αλλά η εταιρεία του, αλλά και πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο εργαζόταν άνευ μισθού! Πέραν τούτου ουδέν!
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν …εκλιπαρούσε να καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών τα σχετικά έγγραφα, ωστόσο απέτυχε, καθώς ο κ. Τσακαλώτος, παρά τα γνωστά περί διαφάνειας, που επικαλέστηκε, παρέμεινε σιωπηλός. Απεναντίας αρκέστηκε να πει ότι ο κ. Γκλεν έχει μακρά εμπειρία σε χώρες όπως η Ασία κλπ.
«Θα έπρεπε να αποχωρήσω από την αίθουσα δεν μου απαντήσατε σε καμία ερώτηση. Δεν σας εγκάλεσα για αδιαφανή σύμπραξη. Δεν σας ρώτησα αν είναι καλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σας ζήτησα αριθμούς και ποσά και να τα καταθέσετε ως έγγραφα και εσείς κάνατε ότι δεν ακούσατε», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Κακλαμάνης. Και προσέθεσε: «Καταθέστε τη σύμβαση του κ. Γκλεν να δούμε τα ποσά που παίρνει. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο αυτός ως φιλέλληνας δούλευε δωρεάν; Μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο».
Παράλληλα, υπενθύμισε το γεγονός ότι από τα σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια απουσιάζει ακόμα και το κόστος των (πολλών) μετακινήσεων του εν λόγου συμβούλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι σπάνια τακτική να δουλεύουν κάποιο pro bono. Δεν είναι και σπάνιο πράγμα να αγαπάει μια χώρα και να θέλει να την βοηθήσει», ήταν η αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους στη Βουλή. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός εξήγησε ότι η πρόσληψη ξένων συμβούλων δεν γίνεται διότι «δεν έχει η κυβέρνηση εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά επειδή υπάρχουν θέματα νομικά, οικονομικά, που οποιαδήποτε κυβέρνηση χρειάζεται πιο εξειδικευμένες γνώσεις».
Το φθινόπωρο η σύμβαση για το Ελληνικό
Μετά από απανωτές ακυρώσεις της ερώτησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε για την αξιοποίηση του Ελληνικού στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Υπουργό Οικονομικών το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί η σύμβαση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. «Έχω μια ανησυχία για τα χρονοδιαγράμματα» διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος για να ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι οι συζητήσεις με τον επενδυτή θα έχουν ολοκληρωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο. Σε ότι αφορά την δημιουργία καζίνο στην ίδια ζώνη, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης του, ενώ έκανε γνωστό ότι έχουν απομακρυνθεί από το Ελληνικό οι περισσότεροι από τους 69 χρήστες (ιδιώτες και δημόσιο).
«Χρειάζεται μια αναδιαπραγμάτευση σε μερικά θέματα. Είναι προς όφελος και την χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει ότι το ελληνικό δημόσιο έχει βάλει στο τραπέζι μια σειρά από προαπαιτούμενα προς τον επενδυτή. Λίγο νωρίτερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε χαρακτηρίσει «κράχτη» για τις νέες επενδύσεις το ελληνικό και μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα ρπέπει να τρέξει. Επικαλέστηκε, δε, την έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη επένδυση θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%, ενώ θα υπάρξουν άμεσα 10.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξάνονται κάθε χρόνο του έργου κατά 2.000 μέχρι να φτάσουν τις 70.000.