Τι δείχνει η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων λόγω covid

Τι δείχνει η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων λόγω covid

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 4000 νέων διαγνώσεων έρχεται να καταδείξει πως η πανδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση καθώς αν δεν χτιστεί γρήγορα το τείχος ανοσίας που προϋποθέτει ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού 80% (τουλάχιστον), το τέταρτο κύμα θα συνεχίσει να μας «χτυπά» και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα το Σεπτέμβριο με την επιστροφή στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα γραφεία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εικοσιτετράωρων δεν είναι καθόλου καλή. Η μετάλλαξη Δέλτα βρήκε χώρο και χρόνο να εξαπλωθεί, ειδικά στο νησί της Κρήτης όπου η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 139% στα λύματα του Αγίου Νικολάου και κατά 95% στα λύματα του Ρεθύμνου, καθώς και η καταγραφή 554 νέων διαγνώσεων εκ των οποίων μόνο τα 175 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, έφεραν μοιραία την επιβολή περιοριστικών μέτρων μέσα στην καρδιά του Αυγούστου.

Πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων που είναι αναμενόμενη καθώς γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μεταδίδεται σαν την ανεμοβλογιά και πλήττει όλες ηλικίες, ιδίως τα ανεμβολίαστα στρώματα του πληθυσμού, τόσο τους ηλικιωμένους, τους μεσήλικες και τους νέους, όσο και τα παιδιά και τους εφήβους, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η ξεκάθαρη πλέον αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς που μοιραία έφτασαν τους 219.

Η ανοδική αυτή τροχιά στον αριθμό των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και διασωληνώνονται δείχνει πως αργά η γρήγορα θα έρθει στιγμή που το σύστημα υγείας θα πιεστεί ξανά και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του. Το καμπανάκι κινδύνου που χτυπούν οι επιστήμονες δεν είναι πια για το αν θα αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων σε βαθμό που να δοκιμαστούν τα νοσοκομεία μας αλλά για το πότε.

Μόνη λύση για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο και να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση για τοπικά περιοριστικά μέτρα σε εκείνες τις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη θα παραμένει χαμηλή είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Το παράδειγμα της Κρήτης έρχεται πολύ γρήγορα να μας δείξει ότι ο κορονοϊός δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. 

Είναι στο χέρι να μην αφήσουμε να συμβεί αυτή η αναζωπύρωση και αξιοποιώντας το πάθημα της Κρήτης ως μάθημα να διαδώσουμε για μια ακόμα φορά δυνατά το μήνυμα ότι το τέταρτο κύμα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και πως θα πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη ειδικά στις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων να αγγίξει το 100%  για να σηκωθεί  ψηλότερα το τείχος ανοσίας.