Τι απέφεραν οι επαφές Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο
Ουκρανική κρίση

Τι απέφεραν οι επαφές Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε το Κίεβο τη διπλωματική πρωτοβουλία του Παρισιού και τις προσπάθειες να «γεφυρώσει» το χάσμα της Μόσχας με τη Δύση ως προς την ουκρανική κρίση. Οι διαβεβαιώσεις Μακρόν προς Ζελένσκι, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να κλιμακώσει την ένταση δεν έπεισαν τον ουκρανό πρόεδρο.

Ο Πούτιν άλλωστε είχε λίγες ώρες πριν «παγώσει» την υφήλιο με την κυνική και σκληρή δήλωσή του: «Είτε σας αρέσει είτε όχι θα το ανεχτείτε», είπε, απευθυνόμενος στην Ουκρανία. Το διήμερο της γαλλικής διπλωματίας έληξε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Ο γάλλος πρόεδρος μόλις ολοκλήρωσε την κρίσιμη διπλωματική αποστολή του σε Μόσχα και Κίεβο, υποστηρίζοντας πως δέχτηκε προσωπικές βιαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα κλιμάκωναν την κρίση στην Ουκρανία.

Μιλώντας μετά τις συζητήσεις με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Πούτιν κατέστησε σαφές στη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών τη Δευτέρα πως δεν θα είναι εκείνος που θα κλιμακώσει την ένταση. Η κρίση θα μπορούσε να πάρει μήνες μέχρις ότου επιλυθεί, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ζελένσκι πάντως, αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη φερόμενη αφοσίωση του ρώσου ομολόγου του στην ειρήνη. «Δεν εμπιστεύομαι τα λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι κάθε πολιτικός αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του «με συγκεκριμένα βήματα».  

Ο Μακρόν επέμεινε πως οι συμφωνίες του Μινσκ που υπέγραψε η Ουκρανία το 2014 και το 2015, σε μία περίοδο στρατιωτικής ήττας, αποτέλεσε την καλύτερη διέξοδο από τη σύγκρουση. Όμως το Κίεβο και η Μόσχα δεν συμφωνούν ως προς το τι σημαίνει η συμφωνία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι πρέπει να αναγνωρίσει τους αυτονομιστές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας στα ανατολικά εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι αυτονομιστές πρέπει να αφοπλιστούν προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των συμφωνιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ουκρανικού κράτους.

«Σοφία στην ανεκτικότητα»

 

Ερωτηθείς για την απροθυμία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ο Πούτιν απάντησε το βράδυ της Δευτέρας με άκρως προκλητική και φράση: «Είτε θέλεις είτε όχι, θα πρέπει να το ανεχτείς, γλυκιά μου».

Απευθυνόμενος απευθείας στον Πούτιν την Τρίτη, ο Ζελένσκι απάντησε ότι η Ουκρανία υπήρξε πράγματι «ανεκτική», επειδή δεν απαντούσε στις προκλήσεις του Κρεμλίνου. «Υπάρχει σοφία σε αυτή την ανεκτικότητα», ανέφερε.

Καμία παραχώρηση

 

Δεν είναι σαφές αν το διήμερο της γαλλικής διπλωματίας είχε ως αποτέλεσμα μικρές έστω παραχωρήσεις από τη Μόσχα, όπως είπε ο Μακρόν ή τίποτα τέτοιο. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πούτιν δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε νέα «στρατιωτική πρωτοβουλία», μετά από έξι ώρες ειλικρινών συνομιλιών με τον Μακρόν.

Όμως, το Κρεμλίνο κινήθηκε γρήγορα για να διαψεύσει τα περί παραχωρήσεων. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε ότι ο Πούτιν συμφώνησε με τον Μακρόν για αποκλιμάκωση.

«Η Γαλλία δεν είναι ηγέτης στο ΝΑΤΟ»

 

«Αυτό είναι λάθος στην ουσία του. Η Μόσχα και το Παρίσι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συμφωνία. Είναι απλά αδύνατο», είπε ο Πεσκόφ, υπονοώντας ότι θα ήταν άσκοπη όποια συμφωνία με τη Γαλλία.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι ηγετική χώρα στην ΕΕ, η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το Παρίσι δεν είναι ο ηγέτης εκεί. Σε αυτό το μπλοκ, άλλη, πολύ διαφορετική χώρα είναι επικεφαλής. Λοιπόν, για ποια προσφορά να μιλήσουμε;».

«Φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας

 

Στο Κίεβο, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι πρότεινε «Φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση. Ο όρος Findlandisation αναφέρεται στο καθεστώς του Ελσίνκι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Μακρόν χαρακτήρισε ως ρεαλιστική λύση το να μείνει η Ουκρανία έξω από το ΝΑΤΟ, κάτι που ο γάλλος πρόεδρος διέψευσε την Τρίτη.

Το σχήμα της Νορμανδίας – με συμμετοχή Γάλλων, Γερμανών, Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων – θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος, ανέφερε.

ΟΧΙ Μπάιντεν σε αποκλεισμό της Ουκρανίας

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απορρίψει την απαίτηση του Πούτιν να αποκλείσει το ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τις κόκκινες γραμμές της. Από το δικαίωμά της δηλαδή να κάνει τις δικές της επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, καθώς και από την άρνησή της να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Μακρόν συμφώνησε να «ανοιχθεί διάλογος για στρατηγικά ζητήματα», αλλά δεν υπήρξαν λεπτομέρειες για το τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο διάλογος.

Συγκέντρωση στρατού

 

Ο Μακρόν είναι ο ανώτερος ηγέτης της Δύσης που συνάντησε τον Πούτιν από τότε που η Μόσχα άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα το περασμένο φθινόπωρο κοντά στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει περίπου 140.000 στρατιώτες γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και θα ξεκινήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις την Πέμπτη στη Λευκορωσία, σε κοντινή απόσταση από το Κίεβο, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Δύση ισχυρίζεται πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλλει. Ο Πούτιν το διαψεύδει, αλλά έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να λάβει «στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα», αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας του. Καλεί το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξής του, του 1997 και να αποχωρήσει από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα πραγματοποιήσει τις δικές του παράλληλες ασκήσεις ταυτόχρονα με τη Ρωσία σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένης περιοχής κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Θέλετε πόλεμο με τη Ρωσία;»

 

Μιλώντας με τον Μακρόν στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τη Ρωσία, δεδομένων των αξιώσεων της Ουκρανίας για την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

«Ρωτήστε τους αναγνώστες, τους θεατές, τους χρήστες του Διαδικτύου: Θέλετε η Γαλλία να πολεμήσει με τη Ρωσία;», ανέφερε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε Γάλλο δημοσιογράφο.

Το διήμερο της γαλλικής διπλωματίας συνέπεσε με την αποκάλυψη ενός «σκληρότερου» Πούτιν, καθώς η πρωτοβουλία του Μακρόν να απομακρύνει το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης δεν έφεραν απτά αποτελέσματα προς το παρόν, όπως αναμενόταν. Ωστόσο μακροπρόθεσμα, η δυναμική της γαλλικής προεδρίας είναι δυνατόν να επηρεάσει τις ισορροπίες εντός και εκτός ΕΕ.