Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Με εκτενή δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή πρακτορεία την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Το AFP αναφέρεται στα έξι αιτήματα απελευθέρωσής τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιεύεται η είδηση της απελευθέρωσης των δυο ελλήνων στρατιωτικών: «Η Τουρκία αποφυλακίζει δυο έλληνες στρατιωτικούς.Ωστόσο η δίκη των δυο ανδρών θα συνεχιστεί. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung αναφέρει: «Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ομήρους. Διότι από την άλλη πλευρά βρίσκονται στην Ελλάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είχαν καταφύγει στη γειτονική χώρα». 

Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται στην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.