Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα ηλικίας και άνω των 65 ετών στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό δόσεων που αναμένουμε να παραλάβουμε από την συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και από το 4ο αναμενόμενο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson συνιστούν τους δύο βασικούς μοχλούς για να ανεβάσει ταχύτητες το πρόγραμμα εμβολιασμού. Και να πάρουν νωρίτερα σειρά-μετά τους ευπαθείς λόγω ηλικίας και υποκείμενου νοσήματος και όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου έκθεσης λόγω επαγγέλματος.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απαντά στις ερωτήσεις του Liberal.gr, αναλύοντας τα οφέλη από αυτές τις εξελίξεις και προβλέποντας ότι αν όλα εξελιχθούν καλώς -κάτι που φυσικά καθορίζεται από την διαθεσιμότητα των εμβολίων- θα θωρακίσουμε πιο γρήγορα ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες. Εφόσον τα καταφέρουμε, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, των σχολείων και του τουρισμού, προκειμένου να καλύψουμε και πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος λόγω της Covid.
Αλλάζουν οι κανόνες του προγράμματος μετά το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca και στους άνω των 65 ετών;
Ναι γιατί έχουμε τη δυνατότητα να «τρέξουμε» τους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών έως 75 ετών, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν (εκ των συνθηκών) οι «αδικημένοι». Έτσι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 60 ετών και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη προτεραιότητα, τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην Ομάδα Α (υψηλού κινδύνου), ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους- υπεύθυνου στα διαχειριστικά του προγράμματος- μέσα στον Απρίλιο αναμένουμε από την Pfizer 1.071.000 δόσεις εμβολίων και από την Johnson & Johnson 1.200.000 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο που θα είναι ισοκατανεμημένες στους προσεχείς 3 μήνες με πιθανή ημερομηνία άφιξης τα μέσα Απριλίου. Μετά την ομάδα Α (των ευπαθών υψηλού κινδύνου), θα πάρουν σειρά μόνο ευπαθείς άνθρωποι, με πιο κοινά νοσήματα; Ή θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την «βεντάλια» σε περισσότερες κατηγορίες;
Μετά την ομάδα Α (πολύ υψηλού κινδύνου), ακολουθεί η ομάδα Β των ευπαθών (υψηλού κινδύνου, με πιο συχνά απαντώμενα νοσήματα) η οποία είναι πολυπληθής. Αρχικά είχε εκτιμηθεί πως επρόκειτο για περίπου 1 εκατ. άτομα αλλά φαίνεται πως αφορά 1,3 εκατ. άτομα, αρκετοί από τους οποίους είναι εκεί έξω κι εργάζονται. Άρα όταν ξεκινήσουν αυτοί οι εμβολιασμοί, θα πάρουν υποχρεωτικά μαζί τους σειρά και επαγγελματικές κατηγορίες, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα, καθώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.
Ευελπιστείτε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε ολοκληρώσει αυτούς τους εμβολιασμούς ώστε να προχωρήσουμε στην «εμπροσθοφυλακή» της εστίασης και του τουρισμού-που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας;
Ναι, πρέπει να πάρουν αυτοί σειρά και τον τουρισμό φέτος να τον ανοίξουμε σωστά-προσεκτικά, για να μην πάθουμε ό,τι πάθαμε πέρσι.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ισχύει το καλό σενάριο και όλοι παίρνουν σειρά, η ομάδα Α πολύ υψηλού κινδύνου, μετά οι δύο «αδικημένες» ηλικιακές ομάδες (70 – 74 ετών) και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69 ετών) και μετά η ομάδα Β υψηλού κινδύνου, θα χρειαστεί όλους αυτούς να τους εμβολιάσουμε φτου κι από την αρχή το προσεχές φθινόπωρο;
Ε, λοιπόν αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη που έχει περάσει στον κόσμο. Ξέρουμε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί μέχρι 6-8 μήνες, γιατί τόσο πίσω πάνε τα στοιχεία που έχουμε. Ξέρουμε ότι η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στα covid εμβόλια κρατά τουλάχιστον 3 μήνες γιατί για αυτό το διάστημα έχουμε στοιχεία. Όσο προχωράμε θα πηγαίνουμε «βλέποντας και κάνοντας» και όσο περισσότερα στοιχεία θα μαζεύουμε θα μαθαίνουμε πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια. Ας περιμένουμε λοιπόν.
Σε κάθε περίπτωση στο «ατού» του μονοδοσικού εμβολίου της J & J προστίθεται το έτερο πλεονέκτημα του εμβολίου της Astra Zeneca, με τη δεύτερη δόση να απέχει 3 μήνες από την πρώτη.
Γεγονός που σημαίνει πως όσοι εμβολιαστούν μέχρι τον Μάιο, θα χρειαστεί να κάνουν τη 2η δόση στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε αποσυμφορίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα για το κρίσιμο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στους εργαζόμενους του τουρισμού. Τελικά ο Μαραθώνιος ενάντια στην Covid είναι μια μάχη με τον χρόνο….