Θετικά αποτιμούν για την Ελλάδα, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, παρά τις αρχικές ανησυχίες τους.
Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ, η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας ( ΚΙΧΝΕ) σε ασφαλείς περιοχές του Ιράκ, ως συμμετοχή της στην εν εξελίξει επιχείρηση της Συμμαχίας στη χώρα.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι:
- Οι σύμμαχοι βλέπουν τη χώρα μας ότι αποτελεί «σοβαρό παίκτη» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και χαιρέτισαν την παρέμβασή της με τις συμφωνίες που συνάπτει, για την επίλυση των προβλημάτων μέσα από τη δημιουργία ενός τόξου ασφαλείας.
- Αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της Σούδας στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με την ελληνική πλευρά να προτείνει περαιτέρω την Κάρπαθο, το Καστέλι και την Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δυνάμεων. Περαιτέρω, οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν την ελληνική θέση για μη αποβίβαση στην Κρήτη οιουδήποτε συλληφθέντα, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει η στάση μας για επιχειρησιακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.
- Υπήρξε ψύχραιμη στάση και πολύ προσεκτικές κινήσεις έναντι της Ρωσίας.
- Μέχρι το επόμενο έτος, το ΝΑΤΟ θα έχει αναπροσαρμόσει την ταχύτητά του όσον αφορά στην ενεργοποίηση των δυνάμεών του.
- Η προοπτική των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο - Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, η συμμαχική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών (Active Endeavour) και η επιχείρηση της ΕΕ νοτίως της Ιταλίας για τους πρόσφυγες - είναι να συνενωθούν αλλά «όχι γρήγορα», καθώς υπάρχει το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ - και την Τουρκία να αντιτίθεται. Δεν αποκλείεται όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία να συνδυάσει τη λύση στο Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τις όποιες υποχωρήσεις στο ένα θέμα να τις εισπράξει ως κέρδη στο άλλο, χρησιμοποιώντας ως άλλο ένα εργαλείο πίεσης και την ύπαρξη προσφύγων στο έδαφός της.
Η επίλυση του Κυπριακού θα ήταν ευχής έργον, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
- Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο λειτουργεί και προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Εξάλλου, οι αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου – «έτσι είπαν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμαναν τις διαρκείς προσπάθειες και ενέργειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση του υφιστάμενου οπλοστασίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ