Το ίδιο ποσό θα καταβάλλουν πλέον οι επιβάτες της αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, είτε αγοράζουν το εισιτήριό τους μέσα στα οχήματα από τα μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων είτε τα προμηθεύονται προτυπωμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Με την τροποποίηση της ΚΥΑ, «μπαίνει οριστικό τέλος σε μία… διεθνή πρωτοτυπία που είχε εγκαθιδρύσει ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης υποχρεούται πλέον να διαθέτει εισιτήρια αποκλειστικά και μόνο των 50 λεπτών, του ενός ευρώ και των δύο ευρώ από τα μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων που έχει εγκατεστημένα εντός των λεωφορείων, σε επιβάτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφοδιασμένοι με προτυπωμένο εισιτήριο.
Επιπλέον, με την ΚΥΑ επαναπροσδιορίζονται οι κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο. Αυτές είναι:
- Φοιτητές της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας.
- Μαθητές της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 18 ετών, με την επίδειξη του μαθητικού δελτίου του σχολικού έτους.
- Σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ έως την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο).
- Φοιτητές – σπουδαστές δημοσίων σχολών αρμοδιότητας υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού, με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου (πάσο).
- Παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών.
- Νέοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
- Πολύτεκνοι, με την επίδειξη του ισχύοντος βιβλιαρίου πολυτεκνίας.
- Πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, εκτός των προφανών περιπτώσεων προσδιορισμού της ηλικίας, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου προσδιορισμού της ηλικίας και της ταυτοπροσωπίας.
- ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με την επίδειξη της χορηγούμενης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών κάρτας ΑμεΑ, από την οποία προκύπτει η ταυτοπροσωπία του δικαιούχου και το ποσοστό αναπηρίας του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC