Θα επικρατήσει της Δέλτα η Όμικρον, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την τρίτη δόση, το απόγευμα της Δευτέρας.
Όπως τόνισε η ίδια, αισιοδοξία επικρατεί στην κοινότητα των ειδικών παγκοσμίως, σχετικά με την ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο και έναντι της νέας μετάλλαξης.
Σχετικά με την Όμικρον, ανέφερε ότι μετά και τη νέα μετάλλαξη οι έρευνες επικεντρώνονται στα εξής τρία σημεία:
- Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
- Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
- Πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, (αν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ή και τους θανάτους)
Πολλά τα ερωτήματα, θα χρειαστεί χρόνος για να απαντηθούν, τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου.
Για τη μεταδοτικότητα
Ως προς τη μεταδοτικότητα, ανέφερε ότι παρατηρείται ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει τρεις έως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Για την επίδραση στους μηχανισμούς της ανοσίας, τόνισε ότι ο ιός παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι κοινή και θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η Όμικρον να ακυρώσει την ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, δηλαδή τα εμβόλια, κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.