Το θέμα των συμβασιούχων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Το θέμα των συμβασιούχων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι στο θέμα των συμβασιούχων δόθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση δημιουργεί ασάφειες και ερωτηματικά και τόνισε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ συντάσσεται με την απόφαση της ΚΕΔΕ που ζητά την παροχή διευκρινίσεων ως προς ορισμένα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 24).

Απευθυνόμενος στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι η διακοπή-λύση των υφισταμένων συμβάσεων με απόφαση του μονομελούς οργάνου, που είναι ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, ο νόμος προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να καταρτίζονται νέες συμβάσεις με τους ήδη υπηρετούντες συμβασιούχους, ανάλογα με τα οικονομικά κάθε δήμου. Η εκτέλεση των αποφάσεων θα ανατίθεται στον δήμαρχο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα παράτασης συμβάσεων. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης θα ξεκινά από την ημέρα υπογραφής της (και όχι αναδρομικά) και θα φτάνει μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων προσλήψεων, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΑΣΕΠ και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2018. Επίσης, σχολίασε ότι θα πρέπει οι δήμαρχοι να εξηγήσουν στους συμβασιούχους ότι «παρά το γεγονός ότι θα γίνει σύμβαση, δεν είναι βέβαιο πως ο επίτροπος θα θεωρήσει το έγγραφο».

Για το ζήτημα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ γενικότερα , ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι «μία κατά το Σύνταγμα τοπική υπόθεση που ανήκει και σύμφωνα με τους νόμους στην απόλυτη δικαιοδοσία των δήμων βλέπουμε να αφαιρείται, προκειμένου να γίνει μία ψηφοθηρική, δημαγωγικού τύπου διαχείριση από την πλευράς της κυβέρνησης».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρθηκε στο θέμα των παιδικών σταθμών, υπογραμμίζοντας: «Για ακόμη μία χρονιά η πολιτεία δεν άκουσε ούτε τις προτάσεις, ούτε τις σκέψεις (σσ. της αυτοδιοίκησης) και δεν έδωσε προσοχή στις αγωνίες και τους φόβους μας».

Αναλυτικότερα, σημείωσε ότι «οι αιτήσεις που έγιναν για το πρόγραμμα για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ αφορούσαν 147.500 παιδιά. Από τη διαλογή που έγινε και μετά την εκδίκαση των ενστάσεων, τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι περίποτ 133.000. Για 14 με 15.000 παιδιά οι οικογένειες δεν πληρούσαν τους όρους, είτε εισοδηματικούς, είτε άλλους. Από τα 133.000 παιδιά που πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα voucher που ανακοινώθηκαν είναι για 92.000 παιδιά, άρα 41.000 παιδιά μένουν έξω από τα voucher. Επιπλέον, από αυτά τα 92.000 τουλάχιστον τα 10.000, μπορεί και 12.000, να μην αντικρυστούν, να μην υπάρξει σύζευξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ