Θέατρο του παραλόγου με τον ΟΛΠ. Δεν τελείωσε η πώληση για τον Θ. Δρίτσα. "Φύγετε, διαλύετε τον τόπο" λέει η ΝΔ

Θέατρο του παραλόγου με τον ΟΛΠ. Δεν τελείωσε η πώληση για τον Θ. Δρίτσα. "Φύγετε, διαλύετε τον τόπο" λέει η ΝΔ

Δεν έχει τελειωμό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη προσέλκυση επενδυτών, και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ- Cosco για τη παραχώρηση του ΟΛΠ, που έλαβε χώρα ο παρουσία του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ξαναχτύπησε.

"Δεν τελείωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ, έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο, ετοιμάζουμε ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένος Πειραιά, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι παράλληλη εξουσία, πρέπει να περιοριστεί", ήταν μερικά από τα όσα ανέφερε σήμερα το πρωί στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σαν ένα συνεχές "deja vu", μια επανάληψη του ίδιου έργου που παίζεται επί μήνες με κεντρικό ερώτημα γιατί ο ίδιος όπως και άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί (σσ: Σπίρτζης) δεν παραιτούνται εφόσον διαφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές, ο κ. Δρίτσας έδωσε σήμερα νέα τροφή στο σουρεαλιστικό αφήγημα των συριζαικών ιδιωτικοποιήσων.

Κρατώντας στην ουσία αποστάσεις ακόμη και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που τη Παρασκευή χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, ο κ. Δρίτσας είπε ότι "η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμανιού".

Το οξύμωρο σε αυτή την υπόθεση δεν είναι τόσο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κρατά στη θέση του τον κ. Δρίτσα, παρ'' ότι εκείνος διαφωνεί με την παραχώρηση του ΟΛΠ. Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Δρίτσας είναι ο αρμόδιος υπουργός που με τις αποφάσεις του θα πρέπει να στηρίξει τους επόμενους μήνες την επένδυση στον ΟΛΠ, να διευκολύνει τη διαδικασία για να πάρει αυτή μπροστά, να μη φέρει προσκόμματα με την προωθούμενη από τον ίδιο Δημόσια Αρχή Λιμένος Πειραιώς η οποία κινδυνεύει να βρεθεί σε αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων με τον ιδιώτη παραχωρησιούχο.

Η ανησυχία των Κινέζων αυτή είναι, όσοι συνομιλούν μαζί τους το γνωρίζουν. Μπορεί να μη βγαίνουν δημόσια να διατυμπανίσουν το προβληματισμό τους- τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν άλλωστε, διαφορετικά θα ήταν σαν να πυροβολούσαν τα πόδια τους- ο φόβος ωστόσο ότι θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια είναι υπαρκτός.

Ο Πρωθυπουργός από τη πλευρά του έχει σίγουρα τους λόγους του που διατηρεί τον κ. Δριτσα στο πόστο του. Φωνές σαν του υπουργού Ναυτιλίας, του είναι απαραίτητες, επειδή βρίσκουν ευήκοα ώτα στο αριστερό πειραικό και όχι μόνο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που το καράβι έχει πάρει στροφή 180 μοιρών στα δεξιά.

Απαραίτητες όμως είναι και οι επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα. Ενώ λοιπόν ο Πρωθυπουργός και κάποιοι υπουργοί, στα λόγια τουλάχιστον, δεν παύουν να τονίζουν τη σημασία έλευσης επενδυτών, δηλώσεις σαν τις σημερινές του κ. Δρίτσα δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος.

Επομένως ; Επομένως, πάμε σαν άλλοτε. Δηλαδή, με το ένα χέρι η κυβέρνηση θα υπογράφει αποφάσεις στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές και στην επενδυτική κοινότητα ότι κάτι αλλάζει, και με το άλλο χέρι θα κατηγορεί τις αποφάσεις αυτές ως μνημονιακές, απευθυνόμενη στο αριστερό της ακροατήριο.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα σήμερα ο Θ. Δρίτσας όταν ερωτήθηκε γιατί ο ίδιος δεν παραιτείται. "Είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, (με τις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας. Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε, άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ. Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία", είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Πρόταξε ως επιτυχία "την εξαίρεση από τη συμφωνία της ακτογραμμής των Λιπασμάτων (σσ : Δραπετσώνα), που ήταν διακήρυξη του Πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί".

Συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Δρίτσας πως "δίνουμε μάχες καθημερινά με τον εαυτό μας και με την ιστορία μας", προσθέτοντας πως ο ίδιος δέχτηκε "ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση".
Αφησε πάντως - για πρώτη φορά είναι η αλήθεια- ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το διάδοχο Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. "Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου" δήλωσε.

Δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί στο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, με τον οποίο ως γνωστόν "οι σχέσεις του είναι κάτι παραπάνω από αγαστές".

"Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί πως το νέο Ταμείο θα πετύχει έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Είναι επινόηση των δανειστών. Δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Φ