«Στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Πολυτεχνείο, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι η έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη, σφραγίζει πάντοτε τις κοινωνίες και προσδιορίζει το μέλλον τους. «Ωστόσο, η μνήμη δεν πρέπει να περιορίζεται σε επετειακές αναφορές. Η επιμονή στη μνήμη οφείλει να είναι η αρχή και η ελπίδα για έναν διαρκή, για έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης, για το δικαίωμα στην παιδεία και την εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι οφείλουμε να αντλούμε δύναμη από το παρελθόν και να επεκτείνουμε τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου. «Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, παγιδευμένη σε μία παρατεταμένη και βαθιά κρίση, η ιστορική αυτή παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας προσφέρεται ως μία αφορμή συλλογικής αυτογνωσίας, αποτελεί ευκαιρία για αναστοχασμό, για να προκύψουν νέοι αγώνες», είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα αμφισβητούνται κεκτημένα δικαιώματα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση. Απαιτείται, λοιπόν, εγρήγορση. Ταυτόχρονα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες έχουμε χρέος να αντιταχθούμε και να απομακρύνουμε κάθε φασιστικό, ρατσιστικό και ξενόφοβο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία. Η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με νεοναζιστικές πρακτικές», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και κατέληξε επισημαίνοντας ότι το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα πρέπει να σηματοδοτήσει την ενότητα του λαού και των προοδευτικών δυνάμεων για άμεση αλλαγή πολιτικών για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπεράσπιση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ