Η Βρετανία δεν επιθυμεί μια επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την πρώτη επίσκεψή της στην περιοχή, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Είχαμε μια κοινή ταξιδιωτική περιοχή ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας πολλά χρόνια προτού είτε η μία είτε η άλλη χώρα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στα σύνορα του παρελθόντος", είπε η Μέι, αναφερόμενη στην ελευθερία διακίνησης που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών από τη δεκαετία του 1920.
Η Μέι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της επαρχίας Αρλέν Φόστερ, η οποία έκανε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάρτιν ΜακΓκίνες, έναν πρώην διοικητή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής.
Ο ΜακΓκίνες οποίος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να γίνει δυνατή η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέλος μιας ενωμένης Ιρλανδίας, είπε πως είχε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τη Μέι δίνοντας έμφαση στις επιθυμίες των βορειοϊρλανδών ψηφοφόρων.
"Μιλώ εκ μέρους των ανθρώπων του Βορρά, που είναι Ενωτικοί και Εθνικιστές, και έχουν καταστήσει σαφές ότι βλέπουν το μέλλον τους στην Ευρώπη... Δεν υπάρχουν καλά νέα σχετικά με το Brexit για κανέναν στον Βορρά", είπε ο ΜακΓκίνες, ο οποίος ήγειρε επίσης ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Η Φόστερ, που ηγείται του μεγαλύτερου φιλο-βρετανικού κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε πως είπε στη Μέι πως δεν πρέπει να υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως η πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.
Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για το νομικό καθεστώς της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με την οποία έλαβαν τέλος τρεις δεκαετίες ταραχών ανάμεσα σε καθολικούς εθνικιστές που επιζητούσαν την ένωση με την Ιρλανδία και προτεστάντες ενωτικούς που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα της Βρετανίας. Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές.
Σήμερα, ένας συνασπισμός πολιτικών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία απείλησαν ότι θα προσφύγουν νομικά κατά οποιασδήποτε κίνησης της βρετανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από την ΕΕ εκτός αν διαφυλαχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην επαρχία.
Η ομάδα, που περιλαμβάνει μέλη των δύο μεγαλύτερων ιρλανδικών εθνικιστικών κομμάτων, είπαν πως θα ζητήσουν νομική αναθεώρηση αν οι κινήσεις προς την έξοδο δεν διασφαλίζουν την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Η συμφωνία, που αποδίδει έναν ρόλο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, περιλαμβάνει διάφορες αναφορές στην ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ