Θ. Φωτίου: Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία

Θ. Φωτίου: Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία, γιατί έχουν έναν εξαιρετικά θετικό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ, που κυμαίνεται από 1,03 έως 1,6 και συμβάλλουν στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση για την εξασφάλιση κοινωνικής προστασίας για όλους, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του φόρουμ και της συνάντησης υπουργών για τις κοινωνικές πολιτικές, που διοργανώνει ο ΟΟΣΑ στο Μόντρεαλ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Φωτίου παρουσίασε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ως ένα δίχτυ προστασίας, που δίνει έμφαση στις πολλές υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει δωρεάν και στην εξασφάλιση εργασίας για το 10% των ανέργων δικαιούχων του, με προοπτική αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 20%, ώστε το ΚΕΑ να μην γίνει παγίδα φτώχειας. Επίσης, ανέπτυξε την καινοτομία του συστήματος, που είναι πάντοτε ανοικτό και φιλικό προς τον πολίτη και στο οποίο προσφεύγει κανείς, εφόσον τα εισοδήματά του, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, είναι κάτω από τα όρια του ΚΕΑ.

Τέλος, σημείωσε ότι τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας στην Ελλάδα ωφελούνται από την ψηφιακή εποχή, συμμετέχοντας μαζικά στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων του ΚΕΑ, διαψεύδοντας τις περί αντιθέτου απόψεις, κερδίζοντας αξιοπρέπεια και ασφάλεια και αφήνοντας πίσω τους τη γραφειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ