«Ένα κόμμα που θα μπορέσει να αφήσει το ίχνος του στην κοινωνία, αυτό είναι το επίδικο στο συνέδριο, κατά την άποψη μου» είπε η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
«Χρέος μας είναι να αναδείξουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, αυτές θέλουμε να εκφράσουμε, για αυτές βρισκόμαστε στην κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε : «Aυτές είναι οι μόνες οι οποίες μας αιμοδοτούν, αλλά και αυτές μπορούν να μας δώσουν εντολή, όπως μας την έδωσαν πριν ένα χρόνο, να παραμείνουμε ή να φύγουμε. Κανείς άλλος».
«Το επίδικο αυτής της πολιτικής σύγκρουσης που διεξάγεται, είναι εάν θα κυριαρχήσει, αυτή την περίοδο ο κόσμος που αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή την τελευταία εξαετία, ή θα επανέλθει το παλιό καθεστώς» είπε η κ. Φωτίου και συνέχισε: «Όταν μιλάμε για ταξική μεροληψία, εννοούμε ακριβώς αυτό. Πως το ξεσήκωμα των λαϊκών τάξεων που εκδηλώθηκε πολιτικά με τη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκρυσταλλωθεί σε ιδεολογική, πολιτική και θεσμική ηγεμονία».
«Το πραγματικό επίδικο αυτού του συνεδρίου είναι να σκεφτεί και να μιλήσει για το πώς θα ξαναστηθεί το κόμμα» πρόσθεσε η κ. Φωτίου.
Η αν. υπουργός ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδύθηκε στην εξουσία μέσα από τα κινήματα και τις λαϊκές μάζες και αυτές πρέπει να υπηρετήσει, σε μια συγκυρία ιστορικά δύσκολη, με δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα. Επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της αριστεράς άλλαξε και το πρότυπο της ελληνικής αριστεράς», που από εκείνη τη στιγμή και ύστερα δε μπορούσε να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς, «όπως κάνουν σήμερα το ΚΚΕ, όπως κάνουν σήμερα οι σύντροφοι μας της ΛΑΕ, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι σύντροφοι μας..», επιλέγοντας την «ηρεμία της αποστρατείας».
«Επιτρέπεται να παραιτηθούμε; Επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε το λαό στο φαύλο καθεστώς που είναι έτοιμο να αναλάβει ξανά;» είπε η κ. Φωτίου και αναφέρθηκε σε όσα αποκαλύπτονται στις συνεδριάσεις των δύο επιτροπών της βουλής, σχετικά με τα όσα είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «το τρίγωνο της διαπλοκής».
«Δεν μπορεί να μη το βλέπετε σήμερα. Κόμμα, media και τράπεζες» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι «το τι αποκαλύπτεται είναι συγκλονιστικό». «Αλλά μόνο ο λαός μπορεί να μας υποδείξει την έξοδο. Ο λαός υποδεικνύει. Πως πότε και γιατί δεν είναι στο χέρι του Μητσοτάκη, δεν είναι στο χέρι ούτε των μιντιακού καθεστώτος όπως νομίζει, είναι στο χέρι αποκλειστικά του λαού» συνέχισε η κ. Φωτίου.
Σημείωσε, ότι «είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει ανάγκη την αντιπληροφόρηση». «Εμείς χρειαζόμαστε να κάνουμε την αντιπληροφόρηση, γιατί η κυρίαρχη πληροφόρηση είναι των μίντια» είπε η κ. Φωτίου.
Έφερε, ως παράδειγμα την κατάσταση στο δικό της χαρτοφυλάκιο που έχει αρμοδιότητα για «την ακραία φτώχεια» και «τη φτώχεια» και την προνοιακή πολιτική που στήθηκε κατά το παρελθόν με «πελατειακό» τρόπο, μέσα από ιδιωτικά ιδρύματα από την εποχή που τα ίδρυσαν βασίλισσες, με κοινωνικές παροχές που δίνονταν και σε όσους δεν είχαν ανάγκη, χωρίς έλεγχο, χωρίς διαφάνεια και όλα αυτά καλείται να τα εξορθολογήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Αναφερόμενη στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα είπε: «Ναι, πρωταγωνιστήσαμε στα κινήματα, σήμερα πρέπει να ξαναπρωτογωνιστήσουμε, επανανανοηματοδοτώντας τα και εννοώ με αυτό, όχι συρόμενοι πίσω από αυτά που λέει το ΚΚΕ, ούτε πίσω από τους συντεχνιασμούς του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι λάθος» είπε μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Τα συνδικάτα πρέπει να τα υπερασπιστούμε και να είναι ισχυρά , υπό τον όρο ότι είναι πράγματι ζωντανά κύτταρα».
Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε έξι σημεία που κατά τη γνώμη της απαντούν στο «τι μας συνέβη» και στο «τι κάνουμε», τόνισε ότι συνιστά πρωτόγνωρη διαδικασία, ένα κυβερνητικό κόμμα προσέρχεται στο συνέδριο του με θέσεις που περιέχουν και ισχυρή αυτοκριτική και πρόσθεσε: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε κυβερνητικό κόμμα, δηλαδή κόμμα το οποίο συγχρόνως κυβερνάει, να κάνει συνέδριο με τέτοια ανοιχτά χαρτιά, αυτό είναι τομή στην ιστορία του τόπου μας και να μου επιτρέψετε να πω θα καταγραφεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ