"Είναι ανάγκη στην Ελλάδα οι τόνοι να πέσουν, να συζητάμε ψύχραιμα και να συζητάμε σε αντικείμενα και με επιχειρήματα, αυτό έχει αξία", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη σε "χούντα που πέφτει εντός των μηνών" και την αναπαραγωγή μέσω tweet σχετικού δημοσιεύματος από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Νίκο Ρωμανό, ο κ. Φορτσάκης παρατήρησε: "Πρέπει να κατεβάζουμε γενικά τους τόνους, δεν χρειάζεται ούτε να κατηγορούμε τους πολιτικούς αντιπάλους, ούτε εκείνοι εμάς, ούτε για χούντα, ούτε για υπερδεξιά και φασιστική νοοτροπία, ούτε υπεραριστερή. Ο κάθε πολίτης και ο κάθε πολιτικός δικαιούται να έχει τις απόψεις του πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού τόξου, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση, που να έχει να κάνει με την τοποθέτησή μας πάνω στα πράγματα [...] Δεν μου αρέσουν εκφράσεις, που ακούω και τώρα με αφορμή τα εθνικά, τις σχέσεις με τα Σκόπια και την Τουρκία, που ακούω τους μεν, τους δε, να χαρακτηρίζουν οι μεν τους δε προδότες, αυτά δεν μου αρέσουν και τα αποδοκιμάζω".
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν έχει βάση η δήλωση του Σλοβάκου ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έντουαρντ Κούκαν, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός" σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με την ΠΓΔΜ ο βουλευτής εξήγησε: "Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως σαφείς κι είναι από καιρό αποκρυσταλλωμένες. Έχει πει κατ'' επανάληψη και το έχει επαναλάβει ότι το θέμα του ονόματος είναι συνάρτηση ενός γενικότερου πακέτου [...] Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι το όνομα --είναι και το όνομα μέσα σε ένα σύνολο δεδομένων, τα οποία είναι γνωστά και τα ξέρουμε όλοι [...] Πιστεύω ότι η στιγμή για να δοθεί μία λύση έχει προ πολλού σημάνει, αλλά πιστεύω συγχρόνως ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την οριστική λύση, έχοντας διασφαλίσει τις προϋποθέσεις. Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτά τα ελάχιστα που θέλουμε, δεν επιτρέπεται να φτιάξουμε μία συμφωνία, η οποία ενδεχομένως θα μας δημιουργήσει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα".
Με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για "μία προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία δυστυχώς έρχεται να προσθέσει στην εικόνα που έχουμε τα τελευταία χρόνια και ιδίως τον τελευταίο καιρό για την Τουρκία, ότι είναι μία χώρα, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την έννοια του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας όπως την ξέρουμε στη Δύση".
Αναφερόμενος στην αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία παρατήρησε πως είναι θετικό το μέτρο της κυβέρνησης να ενισχυθούν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν νησιά που έχουν μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό. "Να λοιπόν ένα μέτρο που είναι σωστό, πολλά άλλα τέτοια πρέπει να ληφθούν, πάει στη σωστή κατεύθυνση και μακάρι να συνοδευτεί από πακέτο άλλων μέτρων για να ενισχυθούν αυτοί οι τόποι που τόσο το χρειάζονται", είπε.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμανε: "Βλέπω και με ανησυχεί πολύ ότι συνεχίζουμε σε πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα να έχουμε μία πολιτική καθαρά επικοινωνιακή. Μπαίνουμε σε μία φάση, που τα δυο επόμενα χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θηριώδη, τα οποία θα φτάσουν τα 16 δισ. -7,7 το 2019 και 8,2 το 2020- κι από αυτά η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει το 1,9 δισ., δηλαδή ξεζουμίζει κανονικά την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους, παίρνει στην τσέπη 16 δισεκατομμύρια και έρχεται να μοιράσει λιγότερα από 2 και εμφανίζει την πολιτική αυτή ως φιλολαϊκή. Εδώ κάτι δεν πάει καλά".