Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για το εμβόλιο στους άνω των 60 - 10.000 την Τρίτη

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για το εμβόλιο στους άνω των 60 - 10.000 την Τρίτη

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών από την ώρα της εξαγγελίας των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς από 2.600 ημερήσιου μέσου όρου 10 τελευταίων ημερών, την Τρίτη έφτασαν στα 10.000.

Η κατακόρυφη αύξηση δημιουργεί νέες προσδοκίες για την ενίσχυση του λεγόμενου «τείχους ανοσίας» και «οχύρωση» της χώρας, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, αλλά και εν μέσω ανησυχιών για τη γενικότερη πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση της υποχρεωτικότητας είναι τα εξής:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+

2) 7 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 60+

3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι

4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικότητα και ειδικό ταμείο

 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού για την πρώτη δόση. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.