Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν τον Απρίλιο - Η σημασία της Ελλάδας για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν τον Απρίλιο - Η σημασία της Ελλάδας για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Η ανακοίνωση «ράπισμα» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Άγκυρας για τα όσα προκλητικά ισχυρίστηκε η γειτονική μας χώρα για τα ελληνικά νησιά μόνο τυχαία δεν ήταν. Αποτελεί την απόδειξη των εξαιρετικά καλών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στη χώρα μας, κάτι που επισφραγίστηκε άλλωστε με την πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν ο άξονας Αθήνας-Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «βγάζει» θετικά αποτελέσματα. Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει «κλειδώσει» από την άνοιξη του 2021, με την έκρηξη του κορονοϊού όλα τα σχέδια καθυστέρησαν. Φαίνεται όμως ότι ο ερχομός της άνοιξης θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς οι επιτελείς του Λευκού Οίκου αρχίζουν τα σχέδια «ανοίγματος» του Οβάλ γραφείου ξανά στις επισκέψεις ξένων ηγετών. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει, εκτός απροόπτου, για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν τον ερχόμενο Απρίλιο. Παρότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί όμως οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο επιτελείων  είναι στην τελική τους φάση.

Επίσημη επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει για την πορεία των επαφών με τον Λευκό Οίκο, όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός του Απριλίου, κάτι που θα επισφραγίσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις δυο χώρες. 

Το επερχόμενο ταξίδι στον Λευκό Οίκο οριστικοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα μήνες όταν και μίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Μπάιντεν με τον κ. Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του Αμερικάνου προέδρου. Τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε στηρίξει απολύτως τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν ξεκάθαρα στο πλευρό της Αθήνας, αλλάζοντας εντελώς γραμμή από τη στάση που τηρούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Νωρίτερα από το ταξίδι του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μία ακόμα συνάντηση με Αμερικανό αξιωματούχο σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Αυτή τη φορά θα συναντηθεί με την πρόεδρο της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. 

Η επαφή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference). Στη Διάσκεψη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ για την υπονόμευση των αρχών της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο με τη Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και με την πρόεδρο της Σλοβακίας. Μην ξεχνάμε ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε συναντήσει την κυρία Πελόσι και κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αμερική το 2019.