«Κοκκινίζουν» ένα- ένα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Τέσσερα από τα μεγαλύτερα, το Γενικό Κρατικό, το Σωτηρία, ο Ερυθρός και ο Ευαγγελισμός, δουλεύουν πλέον με αναλογία εισαγωγών- εξιτηρίων «δύο προς ένα» και θεωρήθηκε μαθηματικά βέβαιο ότι αν από Πέμπτη δεν επιβάλλονταν σκληρό lockdown, η πληρότητα θα έφτανε στα επόμενα 24ωρα το 100%.
Τα στοιχεία αυτά ήταν τελικά που έγειραν την πλάστιγγα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, στην επίσπευση των χθεσινών αυστηρότερων μέτρων. Τα επιβαρυμένα νοσοκομεία, οι «2 εισαγωγές αντί 1 εξιτηρίου» και ότι μέχρι χθες από τις 230 κλίνες ΜΕΘ της Αττικής, οι 166 ήταν κατηλειμένες, συνυπολογίζοντας πάντα και την αυξημένη μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα για την Αττική κάνουν λόγο για χειρότερη κατάσταση ακόμα κι από τον Νοέμβριο, ένα από τους πιο φονικούς μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Το Γενικό Κρατικό, το Σωτηρία, ο Ερυθρός και ο Ευαγγελισμός είναι οι μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής και κάθε ημέρα έχουν πλέον δεκάδες εισαγωγές, κάτι που προκάλεσε και τον κόκκινο συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση.
Η δυσαναλογία εισαγωγών - εξιτηρίων χτύπησε «καμπανάκι» για άμεση παρέμβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι και χθες στις 21:30 όλο και περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής ενημέρωναν ότι πλησιάζουν σε οριακές καταστάσεις. Ενδεικτικά, το «Γεννηματάς» δεν είχε διαθέσιμη κλίνη για επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο «Ευαγγελισμός» έχει μόλις 8, το «Ελπίς» 2, ενώ το «Σωτηρία» από τις 227 κλίνες είχε καλυμμένες τις 211 με μόλις 16 διαθέσιμες.
Δυο εισαγωγές για ένα εξιτήριο
Μέρα με την ημέρα παρόμοια είναι η εικόνα σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Δυο εισαγωγές για ένα εξιτήριο, αυτή είναι η αμείλικτη αναλογία. Από τους ασθενείς αυτούς που έχουν κάνει εισαγωγή είναι βέβαιο ότι ένα ποσοστό θα οδηγηθεί στις ΜΕΘ, οι οποίες ήδη από προχθές έχουν ξεπεράσει το 70% σε πληρότητα στην Αττική. Χθες ήταν στο 72%, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ). Να σημειωθεί ότι το όριο συναγερμού για τις ΜΕΘ είναι το 80%.
Αυτό, ωστόσο που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση ήταν η ταχύτητα με την οποία άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να γεμίζουν οι απλές κλίνες για κορονοϊό, με κορύφωση τις τελευταίες 72 ώρες. Συνυπολογίζοντας και την σχεδόν βέβαιη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες, η κατάσταση έδειχνε άκρως επικίνδυνη. Το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια, ενώ την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου οι εισαγωγές ήταν 208 και 136 τα εξιτήρια. Για καθέναν, δηλαδή, που παίρνει εξιτήριο, δυο κάνουν εισαγωγή.
Οι τρεις «σκληροί» αριθμοί
Δεν μπορεί να προσδιοριστεί από ποια ακριβώς κοινωνική δραστηριότητα επανέκαμψε η πανδημία και αυξήθηκε τόσο η δυναμική της το τελευταίο διάστημα, όμως σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στην Επιτροπή είναι σίγουρο πως έχει να κάνει με την αυξημένη κινητικότητα από τις γιορτές και μετά. Οι παράμετροι που εξετάζονται για τέτοιες εισηγήσεις και αποφάσεις είναι πολλές.
Οι «σκληροί» αριθμοί, όμως, οι πλέον ενδεικτικοί και αδιαπραγμάτευτοι που εντέλει οδηγούν και σε δύσκολες αποφάσεις, είναι τρεις : Οι νεκροί, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πληρότητα στις ΜΕΘ.
Μάλιστα, τα στοιχεία δεν άφησαν αυτή τη φορά περιθώρια ούτε για μαραθώνιες συνεδριάσεις της Επιτροπής όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή, ούτε για μεγάλες αποκλίσεις στις απόψεις των μελών. Σε κάθε ένα από τους παραπάνω δείκτες, η τροχιά είναι ανοδική σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγεί στην ανάγκη για άμεση λήψη νέων σκληρότερων μέτρων. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν είχε μπροστά της πολλές επιλογές και όλες είναι «επώδυνες». Γι’ αυτό και η ισχυρή πλειοψηφία τάχθηκε σαφώς υπέρ του lockdown στην Αττική που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές που οδεύουν προς το κόκκινο, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, αλλά και η Εύβοια.