Με κυρώσεις απειλούνται στη Βρετανία το Facebook και το Twitter αν δεν παράσχουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου τις πληροφορίες που διαθέτουν για μια ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για το Brexit, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος μιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.
"Πέρασε πάνω από ένας μήνας αφότου ζητήσαμε αυτές τις πληροφoρίες από το Facebook και θέλουμε να δούμε πράξεις", είπε ο Damian Collins, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων (DCMS). Μετά τις 18 Ιανουαρίου στους δύο κολοσσούς μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, πρόσθεσε.
Η DCMS δεν έχει τη δυνατότητα να τιμωρήσει τις δύο εταιρείες, όμως ο Collins υπογράμμισε ότι τον στηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Matthew Hancock. "Η Επιτροπή δεν είναι η μόνη που επιθυμεί να λάβει μέτρα το Facebook, το θέλει και η κυβέρνηση επίσης", είπε.
Η Επιτροπή ζήτησε από τις δύο εταιρείες να της παράσχουν στοιχεία για τη ρωσική "ανάμιξη" μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Internet Research Agency. Αυτή η εταιρεία που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη και φέρεται ότι συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορείται ότι ανήρτησε χιλιάδες μηνύματα σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Σε μια επιστολή που απευθύνεται στη βρετανική εκλογική επιτροπή, το Facebook βεβαιώνει ότι εντόπισε μόνο τρεις διαφημίσεις που χρηματοδοτήθηκαν από αυτήν την εταιρεία και έφτασαν στο βρετανικό κοινό. Υποστηρίζει επίσης ότι χειρίστηκε "με μεγάλη σοβαρότητα" την υπόθεση και ότι τα μηνύματα αφορούσαν τη μετανάστευση και όχι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο ο Collins χαρακτήρισε "ανεπαρκή" την έρευνα του Facebook, λέγοντας ότι η εταιρεία έλαβε υπόψη της μόνο "τους λογαριασμούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ".
"Έχουμε το ίδιο πρόβλημα με το Twitter, από το οποίο ζητήσαμε να προχωρήσει σε μια πιο ενδελεχή έρευνα", πρόσθεσε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Βρετανός βουλευτής κατηγόρησε τις δύο εταιρείες ότι "δεν θεωρούν ότι έχουν οποιαδήποτε υποχρέωση να ερευνήσουν το τι μπορεί να συνέβη".
"Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος μηχανισμός που να λέει: αν δεν κάνεις αυτό, αν αγνοείς το αίτημα, αν αδυνατείς να αστυνομεύεις αποτελεσματικά τον ιστότοπο και να χειρίζεσαι το ιδιαίτερα προβληματικό περιεχόμενο, τότε θα πρέπει να επιβάλλονται κάποιου είδους κυρώσεις σε βάρος σου", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ