Ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι έκαναν οι τρομοκράτες μία εβδομάδα πριν το χτύπημα στην Καταλονία

Ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι έκαναν οι τρομοκράτες μία εβδομάδα πριν το χτύπημα στην Καταλονία

Τουλάχιστον τέσσερις από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στον «πυρήνα» που οργάνωσε και εκτέλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι, μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας el Pais, η αποκάλυψη έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerard Collomb, ο οποίος ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους τρομοκράτες εντοπίστηκαν από ραντάρ στην περιοχή Essonne, στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, να επιβαίνουν στο ίδιο Audi A3 που συμμετείχε στην επίθεση στην Καμπρίλς.

Όπως δήλωσε ο Collomb στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, το αυτοκίνητο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και γι'' αυτό ενεργοποίησε το ραντάρ. «Η ομάδα μετέβη στο Παρίσι για να εργαστεί, αλλά επέστρεψε πολύ γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Παρ'' όλα αυτά, ο ίδιος και οι αρχές της χώρας του επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέση των τρομοκρατών με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με κάποιο άλλο «πυρήνα» του Isis που υπάρχει εκεί και ετοιμάζεται να δράσει.

Στο δικαστήριο τέσσερις

Στο μεταξύ, σήμερα μεταφέρθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης οι τέσσερις επιζώντες που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στον 12μελή τρομοκρατικό «πυρήνα» και οι εισαγγελικές αρχές τους εξετάζουν για να ορίσουν τις κατηγορίες που θα τους αποδώσουν.

Πρόκειται για τον 28χρονο Driss Oukabir, ο οποίος διαμρτύρεται και επιμένει ότι είναι αθώος, καθώς και για τους Mohammed Aalla, 27 ετών και φερόμενο ως ιδιοκτήτη του Audi, τον Mohamed Houli Chemlal, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την έκρηξη στην Αλκάνα και στο οίκημα όπου βρίσκονταν οι 120 φιάλες βουτανίου και, τέλος, τον 34χρονο Sahal al-Karib, ιδιοκτήτη ενός Internet καφέ στο Ripoll, βορείως της Βαρκελώνης και κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πέμπτος επιζών και βασικός καταζητούμενος, ο 22χρονος Μαροκινός Younes Abouyaaqoub, που εκτιμάται ότι οδηγούσε το βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη, σκοτώθηκε χθες από πυρά αστυνομικών.