Το 2025 κάποια από τα κτίρια στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου θα είναι μουσεία. Το Ανάκτορο, τουλάχιστον, αναμένεται να λειτουργεί ως τέτοιο, καθώς και τα κτίρια στα οποία θα εκτεθούν οι άμαξες και τα αυτοκίνητα. Μέχρι τότε, η φύση θα έχει αναγεννηθεί σε ένα βαθμό, στον ιστορικό πυρήνα και στην ευρύτερη θα έχει συζητηθεί η αναδάσωση, αν δεν έχει ξεκινήσει. Όσο και αν φαίνεται βιαστικό και άκαιρο, όμως, τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί: πώς θα παρουσιαστεί σωστά η ιστορία και η πορεία των βασιλικών οικογενειών στον τόπο μας;
Ερωτηματικά μεγάλα, τα οποία απαιτούν πολλές επιστημονικές γνώμες και ανταλλαγές απόψεων, δεν έχουν καθόλου εξεταστεί σε σχέση με το πρώην βασιλικό κτήμα. Το ίδιο, και κυρίως ο ανακτορικός πυρήνας του, έχουν και πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όμως, όπου η βασιλεία έφερε ακόμα και τον Εθνικό Διχασμό, στην Ελλάδα, όπου η βασιλεία πιστώνεται πάμπολλες ευθύνες για τη μικρασιατική καταστροφή, πώς θα παρουσιάσουμε τα ανάκτορα των βασιλέων;
Ήταν το ησυχαστήριο της βασιλικής οικογένειας, θα πουν κάποιοι και εκεί δεν ελάμβαναν χώραν γεγονότα που δεν είχαν ιδιωτικό χαρακτήρα. Κι όμως. Δεν έχω διαβάσει επισταμένως πού ήταν ο κάθε βασιλιάς όταν επενέβαινε στην πολιτική ζωή του τόπου, αν ήταν στο Τατόι, στο Ψυχικό, στην Κέρκυρα ή άλλου. Νομίζω πάντως ότι δεν με απατά η μνήμη μου όταν θυμάμαι ότι στο Τατόι ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον απέπεμψε στην ουσία, κατόπιν ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την (προφορική) παραίτηση εκείνου και ξεκίνησαν έτσι τα Ιουλιανά και η πορεία προς τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Εν τω μεταξύ, έστω και όχι στο Τατόι, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ετοίμαζε όπως όλοι γνωρίζουμε πραξικόπημα με τους στρατηγούς. Εσχάτως αποκαλύφθηκε επίσης πως ύστερα από τη μεταπολίτευση, γνώριζε (τουλάχιστον) σχέδια δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά τα κρίσιμα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Θα τον δολοφονούσαν, σύμφωνα με ντοκουμέντα που αποκάλυψε η «Καθημερινή» ώστε να υπάρξει παλινόρθωση της μοναρχίας! Όταν ο λαός, το 1974 είχε αποφανθεί με συντριπτικά ποσοστά εναντίον της!
Πριν από λίγες μέρες, η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου έθεσε πρώτη στο Liberal έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς θα παρουσιαστεί η ιστορία της οικογένειας σε σχέση με την Ιστορία. Το τονίζουμε και πάλι. Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση και να κλείσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτήν, θα γίνει κάτι που ίσως θα καταλήξει προβληματικό. Διότι ακόμα και η σύλληψη να παρουσιαστεί το Τατόι του Γεωργίου Α δεν είναι σωστή. Από τη στιγμή που τα εκθέματα θα επεκτείνονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60, δεν μπορείς να κόψεις και να περιορίσεις τους συνειρμούς.
Φυσικά, ο κόσμος θα περιηγείται το δάσος και τους κήπους, που ελπίζουμε ως τότε να έχουν αποκατασταθεί, φυσικά και δεν θα πηγαίνουν όλοι για να δουν τα ανάκτορα και τα μουσεία. Δεν έχει σημασία. Χρυσή τομή πρέπει να βρεθεί σε κάθε περίπτωση.
Ας σημειώσουμε επίσης για όσους μιλάνε για «θησαυρούς» ότι έμειναν πίσω πολύ λίγα από τα πράγματα αξίας που υπήρχαν στα ανάκτορα. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης περισσότερο, ενδυμασίες, είδη ρουχισμού και σερβίτσια. Αξία έχουν ορισμένα έργα τέχνης, το αρχείο του κτήματος και κάποια αντικείμενα ακόμη. Τα υπόλοιπα είναι ταπεινοί μάρτυρες της εποχής τους- καθόλου υποτιμητέοι. Αλλά πάντως, όχι όσα λένε οι ευφάνταστοι.
Το υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά τι κατέχει και επί αυτών ετοιμάζει τις εκθέσεις με τα καλύτερα και τα καλύτερα διατηρημένα. Του θυμίζουμε όμως πως υπάρχουν και οι αρχαιότητες, οι οποίες δεν επετράπη να εξαχθούν από τη συγκεκριμένη επιτροπή, και οι οποίες βρίσκονται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αυτές θα άξιζε να τις δει κανείς και να αποφασίσει για την τύχη τους. Εάν θα πάνε στο Τατόι, αν θα εκτεθούν κάπου αλλού, ή θα παραμείνουν στις αποθήκες.