Ταλιμπάν: Κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ταλιμπάν: Κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Παράλληλα, πηγή των Ταλιμπάν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «επιδιώκουμε πλήρη διαφάνεια στα σχέδια απόσυρσης των ξένων δυνάμεων»,  ενώ πρόσθεσε ότι «η διαχείριση του χάους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα πολύπλοκο έργο».

Χιλιάδες άνθρωποι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν


Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί εξακολουθούν και σήμερα να προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα τους, την ώρα που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί για απειλές για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και η ΕΕ κρίνει "αδύνατο" να απομακρυνθούν όλοι οι άνθρωποι που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

Από τότε που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, πριν από μια εβδομάδα, οι ισλαμιστές μαχητές προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό ότι έχουν αλλάξει, βεβαιώνοντας ότι η πολιτική τους θα είναι λιγότερο ωμή από τότε που βρισκόντουσαν και πάλι στην εξουσία της χώρας από το 1996 ως το 2001.

Εντούτοις χιλιάδες τρομοκρατημένες οικογένειες εξακολουθούν να προσπαθούν και σήμερα να διαφύγουν και η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 7 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σε πολλά, ούτε πότε συνέβη αυτό.

Δημοσιογράφος, που βρίσκεται μεταξύ ομάδας εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και πανεπιστημιακών, η οποία είχε την τύχη να καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα, περιγράφει σκηνές από ανθρώπους που στην απόγνωσή τους κρεμόντουσαν ή έμπαιναν στο λεωφορείο που τους μετέφερε εκεί.

"Μας έδειχναν τα διαβατήριά τους και φώναζαν: "Πάρτε μας μαζί σας, σας παρακαλούμε πάρτε μας μαζί σας", διηγήθηκε ο δημοσιογράφος στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. "Ο μαχητής των Ταλιμπάν που βρισκόταν στο φορτηγό μπροστά μας αναγκάστηκε να ρίξει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος".

Αξίζει να επισημανθεί ότι το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε χθες, Σάββατο, εικόνες από τουλάχιστον τρία πτώματα που είχαν καλυφθεί με λευκά σεντόνια, τα οποία κείτονταν έξω από το αεροδρόμιο. Οι συνθήκες θανάτου τους δεν είναι γνωστές.

Ο δημοσιογράφος του Sky News Στιούαρτ Ράμσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, είπε ότι οι τραγωδίες αυτές είναι "αναπόφευκτες", καθώς κάποιοι άνθρωποι "συνθλίβονται", ενώ άλλοι "αφυδατώνονται και είναι τρομοκρατημένοι".

Την προηγούμενη ημέρα, βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε Αφγανούς να περνούν ένα μωρό που έκλαιγε πάνω από έναν τοίχο στο αεροδρόμιο και να το δίνουν σε έναν Αμερικανό στρατιώτη.

Ελπίζουν σε ένα θαύμα

Εξακολουθώντας να ελπίζουν σε ένα θαύμα, οικογένειες εξακολουθούν να συνωστίζονται ανάμεσα στο συρματόπλεγμα στην περίμετρο του αεροδρομίου που χωρίζει τους Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν είναι μια "από τις πιο δύσκολες στην ιστορία".

Μερικές ώρες αργότερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών που αφορούν την ασφάλεια του χώρου.

Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το είδος των απειλών αυτών, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες χθες, Σάββατο, το πρωί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για "την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και για το Ισλαμικό Κράτος", την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο σημαντικός αριθμός κι άλλων ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι ή Αφγανοί που είχαν εργαστεί για οργανισμούς ή ξένες επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι θύματα καταστολής από τους Ταλιμπάν.

"Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο", ομολόγησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.

"Μαθηματικά αδύνατο"

"Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο", δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε στην Mail on Sunday ότι "κανένα έθνος δεν θα μπορέσει να απομακρύνει όλον τον κόσμο" από την χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, με την πίεση χρόνου που υπάρχει για πριν από τις 31 Αυγούστου.

"Αν διατηρηθεί το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να απομακρυνθεί η πλειονότητα των ανθρώπων που περιμένουν", σημείωσε και πρόσθεσε: "Ίσως οι Αμερικανοί να λάβουν άδεια να παραμείνουν περισσότερο, και θα έχουν όλη μας την υποστήριξη αν το κάνουν".

Σύμφωνα μάλιστα με τους Sunday Times, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επιδιώκει να έχει επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για μια παράταση της διορίας αυτής για τις 31 Αυγούστου.

Από τις 14 Αυγούστου, περίπου 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 2.500 Αμερικανοί. Χιλιάδες άλλοι έχουν απομακρυνθεί με ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα.

Οι Ταλιμπάν δέχθηκαν ο αμερικανικός στρατός να επιβλέπει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει αυτοί να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να κυβερνήσουν την χώρα μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία τους, ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε χθες στην Καμπούλ και αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι εργάζεται για την "δημιουργία κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς".

Μεταξύ των πιο ενεργών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν βρίσκονται μέλη της οικογένειας Χακάνι. Το ομώνυμο δίκτυο θεωρείται τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και εκατομμύρια δολάρια προσφέρονται για τα κεφάλια τους.

Υπςενθυμίεται ότι Ταλιμπάν εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στην Καμπούλ χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, έπειτα από μια ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσαν τον Μάιο επωφελούμενοι από την έναρξη της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ένας θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν σχηματίστηκε στην κοιλάδα Πανσίρ, βορειανατολικά της Καμπούλ. Του Εθνικού αυτού Μετώπου Αντίστασης (FNR) ηγείται κυρίως ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του διοικητή Άχμεντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα.

Αν και οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Παρασκευή "την υποταγή" του Άχμαντ Μασούντ στο κίνημά τους, εκπρόσωπος του FNR δήλωσε ότι το Μέτωπο προετοιμάζεται για μια "μακρά μάχη" με τους Ταλιμπάν αν αυτοί δεν διαπραγματευτούν μαζί τους τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

"Ο όρος για μια συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν είναι η αποκέντρωση, ένα σύστημα που θα εγγυάται κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, δικαιώματα και ελευθερία για όλους", δήλωσε ο Άλι Μάισαμ Ναζάρι.

Να σημειωθεί ότι η Ελβετία ανέβαλε μια πτήση τσάρτερ για το Ουζμπεκιστάν, με την οποία επρόκειτο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το γειτονικό Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που επικαλέστηκε την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η κατάσταση ασφαλείας περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά από το αεροδρόμιο και ορισμένες φορές οι βίαιες συμπλοκές εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA), σε μια ανακοίνωση.

Προχθές υπόψιν, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι οργάνωσε μια πτήση τσάρτερ προς το Ουζμπεκιστάν προκειμένου να παράσχει στήριξη στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Μονάχα ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί αυτή τη στιγμή να πετάξει από την Καμπούλ προς την Τασκένδη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη για εκκενώσεις από την Τασκένδη, το FDFA ανέβαλε την πτήση τσάρτερ στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Επίσης, η Γερμανία ακύρωσε πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες τους και ντόπιους εργαζόμενους εκτός του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Οι Ταλιμπάν δεν ευθύνονται για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν. "Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης", τόνισε εμφατικά. 

Σημειώνεται ότι οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο έχουν καλέσει αυτούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζεται ότι οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες προχθές, Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν χώρες που προτίθενται να δεχθούν ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτές επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στη μέρα.

Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των απομακρύνσεων εν μέσω του χάους και των πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον σχεδιασμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.

"Δεν έχω δει να αμφισβητείται η αξιοπιστία μας από τους συμμάχους μας", δήλωσε προχθές ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί, που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα απομακρυνθούν, και πρόσθεσε ότι περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός της χώρας από τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ "πολύ τραγική και δύσκολη", καθώς πολλά κράτη μέλη πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει όσον αφορά την προθεσμία αυτή, παρά τα αιτήματα -διεθνώς και εντός των ΗΠΑ από άλλους Δημοκρατικούς όπως και από αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς- να παραμείνουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η έκβαση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν έναν 20ετή πόλεμο.

Εντούτοις, δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για να ορίσουν "σκληρούς όρους" για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν, βάσει των επιδόσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Επιδιώκουν να κερδίσουν κάποια νομιμότητα, θα πρέπει να δουν πως θα διατηρήσουν (τον έλεγχο) στη χώρα", ανέφερε.

"Και θα υπάρξουν σκληροί όροι, ισχυροί όροι τους οποίους θα εφαρμόσουμε και οι οποίοι θα αφορούν (...) το πόσο καλά μεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα κορίτσια, πώς μεταχειρίζονται τους πολίτες τους", κατέληξε ο Μπάιντεν.

Αφγανιστάν: Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί 

Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, δήλωσε προχθές, Παρασκευή, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο», όπως σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, ενώ οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκονται γύρω από αυτό καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επτά Αφγανοί νεκροί
 

Εντωμεταξύ, ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή το πρωί ότι επτά Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες χάους. Με την οργή για τις εξελίξεις να αυξάνεται στο Αφγανιστάν και διεθνώς, οι ηγέτες της G7 έχουν ήδη προγραμματίσει συνάντηση, για τις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους. 

Από την Καμπούλ, καταφθάνουν μηνύματα απελπισίας, καθώς οι πολίτες της χώρας απειλούνται από το πογκρόμ που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν κατά οποιασδήποτε φωνής αντίστασης, αλλά και από την οικονομική παράλυση και τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού, που απαιτούν την άμεση ανάληψη διεθνούς δράσης.  

Παρόλο που οι ηγέτες των Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μετριοπαθή διακυβέρνηση, διατηρώντας τον υπουργό Υγείας και τον δήμαρχο της Καμπούλ, ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος, στις θέσεις τους, τα πρώτα δείγματα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από μέρους τους, στις 15 Αυγούστου, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις εξαγγελίες τους.

Το χάος και η αιματοχυσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι μόλις ένα μέρος της εφιαλτικής πραγματικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας, τις τελευταίες μέρες. Ενώ τα στελέχη των διεθνών οργανισμών και των ξένων δυνάμεων που παραμένουν στη χώρα, διαμηνύουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν για αμνηστία. 

Η υποδοχή των μεταναστών
 

Αντιδράσεις, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί και το ζήτημα της υποδοχής των αναμενόμενων μεταναστευτικών ροών. Στην χθεσινή έκκληση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες απάντησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, ο οποίος τόνισε ότι αντιτίθεται ξεκάθαρα στην εκούσια υποδοχή περισσότερων αφγανών προσφύγων.   

Την ίδια ώρα, η Τουρκία διαμηνύει ότι θωρακίζεται, υψώνοντας τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν, ενώ και οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Με τις συμπληρωματικές εργασίες «οχύρωσης» του Έβρου – πέραν του φράκτη- να εξελίσσονται σχεδόν ακατάπαυστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αυτοψία στα νέα έργα πραγματοποίησαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνοντας σε στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού.

Παρέμβαση Τόνι Μπλερ
 

Η πτώση της Καμπούλ εκτός από το ότι φέρνει αντιμέτωπους τους πολίτες του Αφγανιστάν με τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής και την ΕΕ αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μεταναστών, «προκαλεί τις επευφημίες κάθε τζιχαντιστικής ομάδας ανά τον κόσμο».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου. Σημειώνεται ότι ο Μπλερ ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στην επέμβαση στο Αφγανιστάν, το 2001.

 Διαβάστε ακόμα:

Αντιμέτωπο με την «απόλυτη καταστροφή» το Αφγανιστάν - Μάχη με τον χρόνο για απεγκλωβισμούς

Φον ντερ Λάιεν: Έκκληση προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν: Προς ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για το Αφγανιστάν

Μέρκελ: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα

ΝΑΤΟ σε Ταλιμπάν: Δεν θα επιτρέψουμε απειλές από τρομοκράτες