Κι ενώ η παγκόσμια επιχείρηση για τον εμβολιασμό των ενηλίκων έναντι του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη, τον δρόμο για τον εμβολιασμό των παιδιών άνοιξε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Προς το παρόν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για άτομα άνω των 16 ετών και χορηγείται σε ανήλικους 16-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
Πριν καλά-καλά πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή ο πιθανός εμβολιασμός παιδιών 12 ετών και άνω κατά της Covid-19 προκάλεσε στην Γερμανία έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με τον Ρούντιγκερ φον Κρίες, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), να εκφράζει την αντίθεσή του και τον υπουργό υγείας σε εντελώς διαφορετική τροχιά, να δηλώνει ότι θα ήθελε όλοι οι μαθητές να έχουν εμβολιαστεί πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτηση.
Οι γερμανοί πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν μπορεί να υλοποιηθεί το πλάνο της Κυβέρνησης, με το 66% να θεωρεί ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού των μαθητών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι ανέφικτο. Προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο του εμβολιασμού των παιδιών είναι και οι Έλληνες γονείς, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να επισημαίνει πως πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο και ιδιαίτερο θέμα που χρήζει προσεκτικού χειρισμού καθώς η σκέψη του εμβολιασμού των παιδιών είναι για την προστασία των οικείων τους. Μάλιστα για να μην δημιουργήσει «σκιές» στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ενηλίκων που συνεχίζεται με διαδοχικά ανοίγματα στην πλατφόρμα ώστε να έχουν και όλοι οι νέοι πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει ότι: «προτεραιότητα μας είναι να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες και μετά βλέπουμε» και προσθέτει ότι «τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες» (για να κάνουμε αναγωγές...)
Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα θα αναδυθεί ξανά, μετά την απόφαση του ΕΜΑ, όταν θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί στην τελευταία ηλικιακή ομάδα αυτής της φάσης-των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών -κάποια στιγμή μετά τον Ιούλιο. Για το θέμα αυτό που διχάζει και προβληματίζει, ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, σαν επιστήμονας και πατέρας καταγράφει τα υπέρ και τα κατά σε ένα αμερόληπτο απολογισμό προτερημάτων και μειονεκτημάτων.
‘Όπως εξηγεί ο Δ. Παρασκευής, τα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με την λοίμωξη του κορονοϊού και γι’ αυτό στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό είναι η τελευταία ομάδα. Το πρώτο πλεονέκτημα σε μία τέτοια προσέγγιση είναι ότι σε περίοδος έξαρσης της covid, τα παιδιά και οι έφηβοι που θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως είναι οι αθλητικές ακαδημίες, οι συναυλίες, τα θέατρα, τα σινεμά χωρίς τον καθημερινό αυτοέλεγχο δηλαδή χωρίς το self-test.
Επίσης, μέσα από τον εμβολιασμό τους συμβάλουμε στην προστασία της κοινότητας, αφού οι εμβολιασμένοι έφηβοι έχουν πρακτικά ελάχιστο κίνδυνο να φέρουν στο σπίτι τους τον κορονοϊό, εκεί όπου μπορεί να προσβάλει έναν ευπαθή γονιό, τον παππού, τη γιαγιά ή ένα μικρό αδερφάκι. Στο σημείο αυτό ο καθηγητής επιδημιολογίας υπενθυμίζει ότι μέσα στο στενό κλοιό μιας οικογένειας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μέτρα προστασίας για την διασπορά της covid, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνική αποστασιοποίηση ούτε είναι δυνατόν να φοράνε τα μέλη της οικογένειας μάσκες. Ένα ακόμα ατού της στρατηγικής του εμβολιασμού των παιδιών είναι πως έτσι προστατεύουμε από έναν εξαιρετικά μολυσματικό ιό κάποια άτομα του κύκλου μας που έχουν μη καταγεγραμμένη ευπάθεια στη λοίμωξη covid κι ενώ δεν είναι καταγεγραμμένα ως ευπαθή, αν νοσήσουν θα κινδυνέψει η ζωή τους.
Σε ότι αφορά τα σενάρια για το κατά πόσο θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός (έστω και ατύπως) για το σχολείο, ο καθηγητής είναι κάθετος και ξεκάθαρος πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. «Δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους μαθητές, εδώ δεν έγινε για τους ενήλικες» τονίζει ο Δ. Παρασκευής, προσθέτοντας ότι αυτά τα σενάρια που κατά καιρούς ακούγονται ότι τα εμβολιασμένα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο και τα άλλα θα κάνουν τηλεκπαίδευση δεν έχουν ούτε ένα ψήγμα αλήθειας. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο συνιστά τεράστια (και άρα μη αποδεκτή) διάκριση μεταξύ των παιδιών.
Τώρα στα πιθανά μειονεκτήματα, η χορήγηση εμβολίων στα παιδιά συνεπάγεται ότι θα ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων κρατών στα εμβόλια. «Είναι υποχρέωση όλων του ανεπτυγμένου κόσμου να βρει λύση και να προσφέρει εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο» τονίζει ο καθηγητής επιδημιολογίας. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών σε παιδιά-κάτι για το οποίο υλοποιούνται κλινικές μελέτες.
Η έως τώρα εμπειρία με πολλά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αφορούσε τους ενήλικες, και καθώς «τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες» όπως λέει συχνά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών Μαρία Θεοδωρίδου, πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής χορήγησή τους. Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη μεριά του, έχει ξεκαθαρίσει πως η απόφαση αφορά την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως εκείνος θα υιοθετήσει τη σύστασή της, όπως άλλωστε κάνει από την αρχή της πανδημίας, με τον διαχειριστικό επικεφαλής του προγράμματος Εμβολιασμών, Μάριο Θεμιστοκλέους να εκτιμά ότι μέσα στον Ιούλιο, με την πρόοδο των εμβολιασμών των ενηλίκων θα πιάσουμε το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης- με την μικρή αλλά σημαντική συμμετοχή της φυσικής ανοσίας.