Τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου Υγείας καταγράφουν μια τάση σταθεροποίησης των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου η τάση παραμένει αυξητική δυστυχώς. H μείωση του αριθμού των κρουσμάτων συντηρεί κάποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης της διασποράς, όμως ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων στις ΜΕΘ (606) και το θλιβερό ρεκόρ θανάτων από τον ιό (121) που καταγράφηκε χτες προβληματίζει τη κυβέρνηση.
Το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ημερήσια βάση, διαμηνύωντας συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και έχει μεταθέσει για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας τις όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αρκετοί πάντως τάσσονται υπερ μιας παράτασης της καραντίνας κατά μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι μιλούν και για 21 Δεκεμβρίου.
Xαρ. Γώγος - Μ. Γκάγκα: Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου
Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία.
Προσδιόρισε δε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας», υπογράμμισε. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες» ανέφερε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Mίνα Γκάγκα που υποστήριξε ότι χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας.
Κ. Ζέρβας: Τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν για κανένα λόγο μέσα στο Δεκέμβριο
Στα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το πότε και πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Από την επεξεργασία των λυμάτων φαίνεται ότι η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης βρίσκεται τώρα, εκεί που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε το lockdown», αποσαφήνισε σήμερα.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν κάτι δεν πάει καλά, θα έχουμε αναζωπύρωση στις αρχές Δεκεμβρίου.
Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι παραμένει πολύ υψηλό το ιικό φορτίο στους δήμους γύρω από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε Πυλαία, Χορτιάτη, Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο.
Ανέφερε δε ότι είναι βασανιστικοί οι ρυθμοί μείωσης των κρουσμάτων.
Επιπροσθέτως ο κ. Ζέρβας είπε ότι η χθεσινή εισήγηση του στον πρωθυπουργό ήταν να μην ανοίξει τίποτα, αν οι δείκτες δεν δείχνουν μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου.
Επιπλεόν, υποστήριξε ότι τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν για κανένα λόγο μέσα στο Δεκέμβριο και πρόσθεσε ότι το λιανεμπόριο είναι ίσως είναι το μόνο που μπορεί να ανοίξει για κάποιες μέρες με κανόνες.
Ν. Κεραμέως: Πρώτα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία
Τους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» αναμένει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς όπως δήλωσε η Νίκης Κεραμέως «το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε».
Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς «θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς».
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά», ενώ σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν μαθήματα μέσα στην περίοδο των γιορτών απάντησε ότι υπάρχει σχετική απόφαση.
«Θα εξετάσουμε όλα ενδεχόμενα και θα λάβουμε τη γνώμη των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε ότι ο κορονοϊός επιφέρει αλλαγές συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αν και η ύλη προχωρά κανονικά σε γενικές γραμμές.
Ν. Σύψας: Παράταση του lockdown μέχρι 21 Δεκεμβρίου - Χριστούγεννα μόνοι μας
Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τάχθηκε χτες υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη.
Μιλώντας χτες στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα».
«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επιιπροσθέτως τόνισε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Σύψας υπογράμμισε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκνταουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Επιπλέον υποστήριξε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία, θα υπάρξει διασπορά του κορονοϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Ο ίδιος υπόψιν επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».
Κάλεσε σημειωτέον τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.
Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.
Όσον αφορά την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», υποστήριξε. Μάλιστα αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.
«Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες αρχές καλοκαιριού, τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Δ. Σαρηγιάννης: Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι ασφαλές το άνοιγμα
Στο ίδιο μήκος κύμματος με τον κ. Σύψα και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση. «Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση», υποστήριξε χτες στον ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Εντούτοις, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.
«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», επισήμανε.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης.
«Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.
Πιθανά σενάρια
Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά σχετικά με την εστίαση. Επίσης, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της σταδιακής άρσης του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Να ξεκινήσει δηλαδή από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες. Εντούτοις προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση χθες ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
«Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm.
Παρά την μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες από την μείωση των εισαγωγών στις δομές υγείας, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να αναλύουν και να αξιολογούν σε καθημερινή βάση τα δεδομένα, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας,όπως επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού στο liberal.gr. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επισημανθεί το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο από άλλα τον πρωθυπουργό αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας. Πρόκειται για το ότι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων είναι μικρότερος από ότι αρχικά περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι. Χωρίς αμφιβολία είναι μια εξέλιξη που ανησυχεί τους ειδικούς και κάνει την κυβέρνηση να παραμένει επιφυλακτική σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της, παρά το γεγονός ότι πολλοί εντός του Μεγάρου Μαξίμου θα ήθελαν ορισμένες τουλάχιστον πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας να ανοίξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Είναι προφανές ότι η μέχρι σήμερα αρνητική αυτή εξέλιξη μπλοκάρει κάθε σκέψη περί μερικής ή ολικής άρσης του lock down και κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. «Πρωταρχικός μου στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και τίποτα άλλο» επαναλάμβανει όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός προς τους στενούς του συνεργάτες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όλα τα υπόλοιπα έπονται.
Συμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν προκειμένου να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινοτητά μας θα πρέπει να εκπληρωθούν πρώτα δύο μεγάλοι στόχοι :
-Πρώτον , η σαφής μείωση των κρουσμάτων που πάντως δείχνει να αρχίζουν να «παίρνουν την κάτω βόλτα».
-Δεύτερον η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, ώστε να υπάρξει σχετική αποσυμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Μέσα σε αυτό σε ασφυχτικό περιβάλλον οι όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων ή των οικονομικών δραστηριοτήτων μετατίθενται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τις φωνές που τάσσονται υπέρ της παράτασης του lock down για μία ακόμα εβδομάδα (έως τις 14 Δεκεμβρίου) να αυξάνονται.