Τα νησιά που έχουν πάρει προβάδισμα στους εμβολιασμούς και οι ουραγοί
«Γαλάζια Ελευθερία»

Τα νησιά που έχουν πάρει προβάδισμα στους εμβολιασμούς και οι ουραγοί

Με 3.752.252 πολίτες σε όλη την Επικράτεια (ποσοστό 36%) να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και άλλους 2.155.442 (ποσοστό 20,5%) να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το φετινό στοίχημα για την Οικονομία της Ελλάδας και για την βαριά βιομηχανία της, τον τουρισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο.

Με τους εμβολιασμούς των κατοίκων άνω των 18 ετών στα μικρότερα νησιά να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή να ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, το βάρος πλέον πέφτει στην εξέλιξη της επιχείρησης Γαλάζια Ελευθερία στα 19 μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου-με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία ακολουθεί τους ρυθμούς του εμβολιασμού της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο στόχος της Γαλάζιας Ελευθερίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των 700.000 κατοίκων που ζουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να εξελίσσεται σε έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά οι πρώτες αφίξεις τουριστών από την Γαλλία, τη Γερμανία, την Βρετανία και την Αμερική.

Ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό σχεδόν έσοδο για τους νησιώτες και είναι μοχλός ανάκαμψης της Οικονομίας μετά και την περσινή δύσκολη χρονιά, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσβλέπουν σε μια αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στο τουριστικό ρεκόρ του 2019, εκείνη τη μαγική χρονιά που 30 εκατ. τουρίστες επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Ωστόσο όλα αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ψηλά θα διακριθούν τα όμορφα νησιά της Ελλάδας στην πράσινη λίστα του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης κι Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, του γνωστού ECDC και θα χαρακτηριστούν ως covid safe προορισμοί για τους επισκέπτες.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου της έγκαιρης ολοκλήρωσης των εμβολιασμών μέχρι το τέλος Ιουνίου προβάδισμα έχουν πάρει η Κύθνος, η Πάρος, η Μύκονος και η Αστυπάλαια που χθες έκλεψε την παράσταση στον διεθνή Τύπο, καθώς έγινε το πρώτο πράσινο κι ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, το οποίο έχει ταυτόχρονα να επιδείξει σχεδόν 80% εμβολιαστική κάλυψη!

Επίσης πρωταθλητής στους εμβολιασμούς είναι το Κουφονήσι, που έχει κατακτήσει ένα απίστευτο ποσοστό, με το 95% των ενήλικων κατοίκων να έχουν εμβολιαστεί ενώ υψηλά την λίστα των νησιών -θετικά πρότυπα στην λίστα είναι οι Φούρνοι Κορσεών και το Καστελόριζο.

Επίσης η Σαλαμίνα, το πιο κοντινό νησί στην Αττική έχει την αυτή την εβδομάδα από τις υψηλότερες επιδόσεις στο κλείσιμο ραντεβού, μαζί με την Θάσο, τη Λευκάδα, την Πάρο και τη Μύκονο.

Σε ανοδική τροχιά μετά από μια χλιαρή εκκίνηση κινείται και η Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων, ενώ υστερούν ακόμα η Λέσβος, η Σάμος, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Νάξος.

Οι εμβολιασμοί στα νησιά πραγματοποιούνται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, από το οποίο περιμένουμε νέα παραλαβή με τους καθηγητές της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων να θυμίζουν ότι στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πέρα από τα απόλυτα νούμερα σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμβολιασμένου πληθυσμού και εν προκειμένω το ζητούμενο είναι η υψηλή συμμετοχή των ατόμων άνω των 60 ετών-για να διασφαλιστεί το ότι δεν θα ασκηθεί πίεση στο Σύστημα Υγείας-και η εξίσου υψηλή συμμετοχή των νεότερων παραγωγικών ηλικιών-που θα έρθουν σε επαφή με τους τουρίστες ως εργαζόμενοι του κλάδου και οικοδεσπότες των επισκεπτών.

Ανέκαθεν το σύνθημα του ΕΟΤ ήταν «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», με το μότο αυτό στην covid εποχή να μετατρέπεται στο «ζήσε το μύθο σου στους covid safe προορισμούς της πράσινης Ελλάδας» με τους εμβολιασμούς να αποτελούν το καύσιμο της ατμομηχανής του τουρισμού, που έχει ήδη ανάψει και ζεσταίνεται…