Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, αναφέρει η απαντητική επιστολή του Antonio Guterres προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη (στις 18 Αυγούστου), σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε σε τρία σημεία τα οποία απαρτίζουν την απάντηση Guterres. 

Εκτός της πρώτης αναφοράς, στο πλαίσιο της επιστολής ο Γ.Γ. των ΗΕ επανεβεβαίωσε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά μόνο όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιεσδήποτε ενέργειες εκφεύγουν του πλαισίου. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις του προέδρου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σενάρια λύσης δύο κρατών, υπογραμμίζοντας ότι ουδεμία συζήτηση δεν έχει γίνει για μια τέτοια λύση. Επανέλαβε δε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνέχιση της όλης προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πέραν των θέσεων που είχε διατυπώσει στο Κραν Μοντάνα και ήταν εκτός πλαισίου.

Φωτογραφία SOOC