Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πέμπτη χώρα που φτάνει στον πλανήτη Άρη μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία και μια ευρωπαϊκή αποστολή, γεγονός μάλιστα που επετεύχθη στην 50ή επέτειο από την ένωση των Εμιράτων.
Το «Hope» (Al-Αmal στα αραβικά) θα περιφέρεται γύρω από τον Άρη για δύο χρόνια, μελετώντας κυρίως την ατμόσφαιρά του (θα δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο «χάρτη» της) και τον καιρό του.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, τα ΗΑΕ γιόρτασαν με φωταγώγηση του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.
A light display on the supertall Burj Khalifa tower in Dubai celebrates the arrival of the UAE’s Hope spacecraft at Mars. https://t.co/RL7kFP4XcH pic.twitter.com/2AzSZKCg07
— Spaceflight Now (@SpaceflightNow) February 9, 2021
Η χώρα έχει μεγάλες διαστημικές και γενικότερες περιφερειακές φιλοδοξίες, έχοντας εκτοξεύσει δορυφόρους και στο παρελθόν, το 2009 και το 2013, οι οποίοι ωστόσο αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν τη δική τους διαστημική υπηρεσία το 2014 και έθεσαν ως στόχο τον αποικισμό του Άρη έως το 2117.
Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη των τομέων των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Όπως αναφέρει το CNN για την ανάπτυξη των περισσότερων αποστολών στον Άρη χρειάζονται από 10 έως 12 χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να αναπτύξουν τη δική τους αποστολή μέσα σε μόλις έξι χρόνια.