Με τη σύμβαση του διαγωνισμού για τα self-tests να έχει εγκριθεί χθες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες με τις πρώτες παρτίδες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια το λιανεμπόριο που ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου και να καταστεί δυνατή η επιστροφή των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων στα θρανία από τις 12 Απριλίου και μετά.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων λαμβάνονται μετά από πολύωρες συζητήσεις από τις οποίες δεν λείπουν οι σοβαρές αντιπαραθέσεις, με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί», καθώς δεν μπορεί να αγνοηθεί η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, ούτε όμως μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η κόπωση της κοινωνίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.
Μέσα στις προσεχείς ημέρες, εκτός από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα θα προστεθεί το νέο εργαλείο του αυξημένου testing για τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας στην καθημερινότητά μας. Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self-tests και θα πωλούν εφεξής rapid tests που θα μπορεί να τα προμηθεύεται οποιοσδήποτε για να επιστρέψει στην εργασία του. Ωστόσο, μετά τις μαζικές αντιρρήσεις που προέβαλαν οι φαρμακοποιοί και τη νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι φαρμακοποιοί δεν θα διενεργούν κανένα από αυτά τα τεστ στον χώρο του φαρμακείου. Συγκεκριμένα οι πολίτες που θα προμηθεύονται δωρεάν τα self-test θα τα κάνουν σπίτι τους, ενώ όσοι αγοράζουν rapid test, θα απευθύνονται στον γιατρό τους, καθώς το συγκεκριμένο είδος τεστ απαιτεί την παρουσία επαγγελματία υγείας.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή:
«Μέχρι σήμερα τα rapid tests δεν μπορούσαν να πωληθούν από τον πάγκο του φαρμακείου. Κάναμε αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση. Θα πωλούνται rapid tests στα φαρμακεία. Θα μπορεί κάποιος να το πάρει από το φαρμακείο και να το κάνει στο γιατρό του». Και συμπλήρωσε για τα self-test: «Έρχονται ως συμπληρωματική δράση στη στρατηγική που έχουμε για το testing στην Ελλάδα. Έρχονται να συμπληρώσουν τα ταχέα και τα μοριακά tests. Έχουμε ξεπεράσει τις 50.000 ημερησίως και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Και πάλι η Ελλάδα πρωτοπορεί γιατί είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει και διεθνής εμπειρία που λέει ότι αυτά τα tests συμβάλουν στον περιορισμό του ιού».
Για τις ΜΕΘ που συνεχίζουν να δέχονται πίεση, ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου βράζει η πανδημία, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται άλλες 51 κλίνες που ρίχνονται στη μάχη μαζί με το Θριάσιο το οποίο γίνεται all covid νοσοκομείο, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φορτίου νοσηρότητας στην πρώτη και τη δεύτερη υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ). Με την μετατροπή του Θριάσιου νοσοκομείου στην Ελευσίνα σε all covid δομή, 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ ενδυναμώνουν τον βαθύ κόκκινο τομέα της δυτικής Αττικής, με το Ασκληπιείο και ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναλαμβάνουν την εφημερία του.
Επιπλέον το Γ. Γεννηματάς αποκτά 16 νέες κλίνες ΜΕΘ, ο Ευαγγελισμός 5 νέες ΜΕΘ, το Λαϊκό επίσης 5 νέες ΜΕΘ, το Ιπποκράτειο 7 νέες ΜΕΘ, το Ελπίς 4 νέες ΜΕΘ και το Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα 10 νέες ΜΕΘ, με 410 επιπλέον γιατρούς να έχουν στελεχώσει τις Εντατικές. Στην πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί μια ενιαία ΥΠΕ, με το ΕΣΥ να έχει ενδυναμωθεί με το 75% των κλινών του ιδιωτικού τομέα, όπως επεσήμανε από τη μεριά της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, υπεύθυνη για την ψυχική υγεία.