Το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech φαίνεται να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κύμα αισιοδοξίας για ένα πιθανό τέλος της πανδημίας χάρη στα πρώτα τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός εμβολίου.
Η Pfizer Inc. ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας του εμβολίου, αλλά η συγκέντρωση αντίστοιχων δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα – η τελική ανάλυση απαιτεί 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η προστασία από τον κορονοϊό αποκτάται 28 μέρες μετά την αρχή της διαδικασίας εμβολιασμού, η οποία αποτελείται από δύο δόσεις χορηγούμενες με απόσταση δύο εβδομάδων, και άρα επιτυγχάνεται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκουρ Σαχίν, γιος Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία όπως και η σύζυγός του και επικεφαλής, είπε τη Δευτέρα πως αυτό ήλπιζαν να πετύχουν όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από 10 μήνες.
Η διαδικασία έγκρισης
Το επόμενο βήμα, όπως σημειώνει το περιοδικό Economist, θα είναι η Pfizer να αιτηθεί έκτακτη έγκριση για το εμβόλιο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαθέτει διαδικασία που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιες εγκρίσεις σε χώρες που δεν έχουν αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Η αίτηση για το BNT132b2 θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η Pfizer δεν θα υποβάλει αίτηση μέχρις ότου έχει συγκεντρώσει δεδομένα δύο μηνών για την ασφάλεια του εμβολίου από τους συμμετέχοντες στις σχετικές δοκιμές. Οι αρμόδιες αρχές μπορεί να εγκρίνουν τη χρήση του για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς και νοσοκόμες νοσοκομείων, μέχρι το τέλος του έτους, εν αναμονή περαιτέρω δεδομένων για την ασφάλεια. Η ευρύτερη έγκριση μπορεί να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2021.
O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο ούτως ώστε να βγει στην αγορά, είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να αποτρέπει τη νόσο, ή να μειώνει τη σοβαρότητά της, για τουλάχιστον 50% των συμμετεχόντων.
Στην αρχή, οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι περιορισμένες, αν και η μαζική παραγωγή του BNT162b2 έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο. Οι τρέχουσες προβλέψεις θέλουν να είναι διαθέσιμες 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Ποιοί θα το κάνουν πρώτοι και ποιές χώρες θα το προμηθευτούν
Δεν θα πάρουν αμέσως όλοι το εμβόλιο και κάθε χώρα θα αποφασίσει σε ποιους θα δώσει προτεραιότητα. Το προσωπικό των νοσοκομείων και οι οικιακοί νοσοκόμοι αναμένεται να βρίσκονται στην κορυφή κάθε λίστας λόγω των ευπαθών ομάδων με τις οποίες εργάζονται, όπως και οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις» και τόνισε: «Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο εν τω μεταξύ».
Και στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020. Η χώρα έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BionTech- ένα από τα έξι για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία.
Από τις πρώτες χώρες που θα λάβουν το εμβόλιο, εφόσον εγκριθεί, θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κλείσει συμφωνία για την αγορά 100 εκατ. δόσεων. Μάλιστα σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει οψιόν και για την αγορά επιπλέον 500 εκατ. δόσεων.
Η Ιαπωνία έχει επίσης κλείσει συμφωνία για αγορά 120 εκατ. δόσεων.
Η διανομή του εμβολίου
Υπάρχουν, όμως, και τεράστια ζητήματα σε ό,τι αφορά τη διανομή. Όπως επισημαίνει ο Economist, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως εμβολιασμός σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η UNICEF θα είναι ένας από τους φορείς που θα ηγούνται της παγκόσμιας διανομής των εμβολίων κατά της Covid-19.
Ο φορέας αυτός παράγει ετησίως 600-800 εκατ. σύριγγες για παιδικούς εμβολιασμούς ρουτίνας και, όπως αναφέρει, οι απαιτήσεις για την Covid πιθανότατα θα είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες.
Τόσο η UNICEF όσο και ο Π.Ο.Υ. χαρτογραφούν την παγκόσμια διαθεσιμότητα ψυκτικής αλυσίδας, προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες να λάβουν τα εμβόλια.