Τον γύρω του κόσμου κάνει η είδηση της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διεθνή πρακτορεία και Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με τηλεγραφήματα και ρεπορτάζ την υπερψήφιση της Συμφωνίας.
Reuters
Το Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔM. «Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος "Μακεδονία", μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία καθώς και το ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι αντίθετοι.
Der Spiegel
Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.«Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε "Βόρεια Μακεδονία". Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι», γράφει το Der Spiegel.
To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, γράφει το Der Spiegel.
Deutsche Welle: «Μια καλή ημέρα για Αθήνα, Σκόπια και την περιοχή»
Ανακούφιση επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση και στα κόμματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων. Σε μια πρώτη δήλωση του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνει πως πρόκειται για «μια καλή ημέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την περιοχή! Συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ!»
Με παρόμοιο, εμφατικό τρόπο χαιρετίζει την ψήφιση της συμφωνίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για «μια εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη» και για «νίκη της διπλωματίας» γράφει σε ανακοίνωσή του.
Ενώ χαιρετίζει «τις δημοκρατικές αποφάσεις» των κοινοβουλίων στα Σκόπια και στην Αθήνα, ο κ. Μάας επισημαίνει ότι το πρόβλημα του ονοματολογικού επιλύθηκε «πρωτίστως» χάρη στις «τεράστιες προσπάθειες» των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ.
«Η συμφωνία συνιστά», σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα αντικειμενικότητας, αντοχών και θάρρους στην πολιτική». Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί ο κ. Μάας, στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Ιστορικό αποτέλεσμα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δήλωση του προς την Deutsche Welle o εκπρόσωπος της ΚΟ των Φιλελεύθερων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, τονίζει πως με τη σημερινή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου δίνεται ένα τέλος στη μακροχρόνια αντιπαράθεση για το όνομα της διπλανής χώρας.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που κρίθηκε με μικρή διαφορά, το οποίο όμως είναι καλό και ιστορικό. Από αυτή την απόφαση θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες», εκτιμά ο πολιτικός των γερμανών Φιλελευθέρων.
Για «μία μεγάλη μέρα για την Ευρώπη» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν. Σε ανακοίνωση του συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το «το ακλόνητο θάρρος και την ευρωπαϊκή διορατικότητα που επέδειξαν» σε εποχές ανόδου του λαϊκισμού και του Brexit. Η επίτευξη συμφωνίας «απαίτησε πολλά και από τις δύο πλευρές.
Θα πρέπει τώρα η ΕΕ να αναλάβει το δικό της μερίδιο της ευθύνης και να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Βόρεια Μακεδονία και την περιοχή», επισημαίνει ο κ. Σάρατσιν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνει, «θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.»
ABC
«Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν τη Συμφωνία που θα επιτρέψει στη γειτονική «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν το όνομα της μικρής χώρας μετατραπεί σε «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία αντιμετώπισε έντονη αντίρρηση από την αντιπολίτευση και υπερψηφίστηκε με την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
BBC
Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».
Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.
FAZ
Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική βουλή και τον συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ και εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου».
Όσον αφορά την άμεση ένταξη στην ΕΕ, οι οικονομολόγοι είναι πολύ συγκρατημένοι. «Το 2025 είναι μια πολύ αισιόδοξη ημερομηνία, όταν κανείς γνωρίζει πόσο καιρό αυτό διήρκεσε με την Κροατία», όπως δήλωσε ο Γκίντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της RBI Research με έδρα τη Βιέννη.
HANDELSBLATT
«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο.
«Ακόμη και αν η Συμφωνία είναι τώρα επικυρωμένη και μπορεί να τεθεί σε ισχύ, η διαμάχη θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου», τονίζει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιγράφει τον συμβιβασμό για την ονομασία ως "εθνική ήττα", θέλει ωστόσο να τηρήσει την συμφωνία, στο πλαίσιο του "pacta sunt servanda" (μτφ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).
Ο Μητσοτάκης θέλει όμως να εμποδίσει με βέτο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Αυτό δεν είναι μια κενή απειλή. Διότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», επισημαίνει ο συντάκτης και παραθέτει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, για να τονίσει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό.
«Το επόμενο βήμα μετά τη νίκη στην ψηφοφορία για την Μακεδονία θα είναι πιθανόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο Τσίπρας θα ανταμείψει ίσως με κυβερνητικά πόστα κάποιους από τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο κόμμα του και τον στήριξαν στην ψηφοφορία για τη Μακεδονία. Και έτσι θα έχει πάλι πλειοψηφία στην Βουλή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Le Monde: Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος στη διπλωματική διαμάχη
«Συγχαρητήρια φίλε μου, (Αλέξη Τσίπρα) με τους λαούς μας πετύχαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η Συμφωνία Πρεσπών, για μια αιώνια ειρήνη και πρόοδο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».
Είναι ο χαιρετισμός μέσω Twitter, του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ τον οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde.
Στο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και τη Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της οποίας ζήτησε επανειλημμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η Le Monde επισημαίνει ότι η υπόθεση του ονόματος της «Μακεδονίας» δηλητηρίαζε τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή ψηφοφορία θέτει τέλος σε αυτή τη διπλωματική διαμάχη (...) και ανοίγει την πόρτα για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή που συνορεύει με Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ελλάδα, καθώς οι αντίπαλοι της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλούν για "εθνική προσβολή"».
France 24
«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Αλεξία Κεφαλά μίλησε κατ'' αρχάς για την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, και έδωσε την ανάλυση των ψήφων για την κατάληξη στην πλειοψηφία των 153 ψήφων υπέρ, στο σύνολο των 300. «Ένας πόλεμος (για το όνομα) που λήγει σήμερα, γι'' αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ περήφανος για την επικύρωση αυτής της Συμφωνίας και σκοπεύει να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό τις επόμενες ώρες» κατέληξε η ανταποκρίτρια.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».
Sky News
«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Agi
«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».
La Repubblica
«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα "Μακεδονία"», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. Παράλληλα, προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ