Τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μεγάλο μέρος τους διεθνούς Τύπου μεταδίδει και σχολιάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για μεγάλο πλήγμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι η απόφαση την έφερε σε μεγάλη αμηχανία, μετά την προσπάθειά της αναδιαμορφώσει τον τομέα των media, σε μια διαμάχη που κράτησε βδομάδες και συνοδεύτηκε από κατηγορίες για εκβιασμούς και «φασιστικές» μεθόδους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η δικαστική υπόθεση επέφερε πλήγμα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκείνου που θα καθάριζε το σκοτεινό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. «Ο διορισμένος από το ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, αντιστάθηκε στις προσφυγές ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών κατά της δημοπρασίας των αδειών, αλλά αντιμετώπισε την εναντίωση άλλων δικαστών, συμπεριλαμβανομένου του Αθανάσιου Ράντου», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σε διακοπή της σταυροφορίας των αρχών για να ταράξουν το αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο αναφέρεται το Reuters, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κοντινότερος του σύμβουλος, Νίκος Παππάς, επέβλεπαν τη διαδικασία και χειρίζονταν το θέμα από τη στιγμή που η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε στην αδυναμία σύστασης ΕΣΡ, το οποίο θα είχε την αρμοδιότητα.

 

Το γαλλικό πρακτορείο (AFP) κάνει επίσης λόγο για «ισχυρό πλήγμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το μπλοκάρισμα της ναυαρχίδας των μεταρρυθμίσεων του στο σκοτεινό τομέα της ιδιωτικής τηλεόρασης», επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση, που είχε καταστήσει τη μεταρρύθμιση σύμβολο της δέσμευσής της να καθαρίσει τη δημόσια ζωή, αντέδρασε οργισμένα, αλλά δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία».

Τέλος, η γερμανική ταμπλόιντ Bild τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της: «Ελλάδα: χάος με τις τηλεοπτικές άδειες – αποτυχία για τον Τσίπρα», υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα, πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για τον επικεφαλής της κυβέρνησης.