Τα «παράθυρα» του συστήματος μετακινήσεων που συντηρούν τον συνωστισμό και δημιουργούν νέες εστίες διασποράς επιχειρούν να κλείσουν οι αλλαγές στα sms ελέγχου της κυκλοφορίας που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 π.μ. της Πέμπτης έως τις 6 π.μ. της 16ης Μαρτίου. Τα υψηλά επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων, που σήμερα κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της χρονιάς, η σημαντική εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, η κατάχρηση στην αποστολή sms από τους πολίτες και η αμείωτη πίεση στο ΕΣΥ έφεραν αυστηροποίηση στους κωδικούς «2» και «3» για μετακινήσεις εντός του δήμου ή σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων και αυστηρότερους έλεγχος σε όσους χρησιμοποιούν τον κωδικό «4».
Στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί η καταχρηστική χρήση των sms και να καθιερωθεί νέα λογική στη λειτουργία τους, με τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν για μετακίνηση στα δημοτικά όρια των τόπων κατοικίας τους. Παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει διαρκώς αυξητική πορεία, φτάνοντας σήμερα στον αριθμό-ρεκόρ για το 2021 των 2.702 νέων μολύνσεων, ενώ και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί πλέον σε 431, με την πληρότητα στις κλίνες των εντατικών να φτάνει το 93%.
Επίσης, κατά το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 394, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση της τάξης του 36.33%, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.
Επιπλέον, όλοι οι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη τους οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημειώνουν αύξηση, με το Rt σήμερα να ανέρχεται στο 0,98 (από 0,95 την προηγούμενη εβδομάδα) και το ποσοστό θετικότητας να παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 0,48%, φτάνοντας πλέον στο 3,89%.
Οι αλλαγές στα sms αποσκοπούν στο να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών «2» και «6» στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως ο ιός τις τελευταίες εβδομάδες εισέβαλε στα σπίτια, με αποτέλεσμα να νοσούν ολόκληρες οικογένειες, αφού η κατάχρηση στην αποστολή sms άνοιγε τον δρόμο για συγκεντρώσεις μεταξύ συγγενών και φίλων και ο περιορισμός στις κοινωνικές επαφές να έχει καταστεί ακόμη πιο «χαλαρός».
Η έξαρση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών φέρνει στο «βαθύ κόκκινο» από αύριο τις: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας μπαίνουν στο «κόκκινο». Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει πλήρως στην Κρήτη, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του στην Αττική, την ώρα που οι εμβολιασμοί προχωρούν -αύριο αναμένεται να ξεπεραστούν οι 1 εκατ. εμβολιασμένοι στη χώρα μας- ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να χτιστεί το προσδοκώμενο τείχος ανοσίας που θα περιορίσει την προσβολή του πληθυσμού σε σημαντικό βαθμό.
Τι αλλάζει στα sms
Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση, από αύριο θα ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις στα sms σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου:
Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.
Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
Στη μετακίνηση με SMS 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς θα ξεκινά στις 7 μ.μ. αντί για τις 6 μ.μ.. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα ισχύει έως τις 5 το πρωί.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα θα αρχίζει πλέον στις 7 μ.μ.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ
Στο μεταξύ, ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ που θα τεθεί σε εφαρμογή στην Αττική.
Σύμφωνα με αυτό, στο δυναμικό του Ιπποκρατείου προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, στον Ευαγγελισμό 12, στο Τζάνειο 10 και στο Ασκληπιείο 7 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non-COVID νοσοκομείο, ενσωματώνοντας παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.
Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών COVID-19, διαδικασία στην οποία θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί, ενώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές.
Το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-COVID-19 περιστατικών, με 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Επιπλέον, το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης COVID-19 περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στο εξής’ θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non-COVID-19 περιστατικά.