Τ. Κουίκ προς Λιβανέζους: Η Ελλάδα μπήκε σε νέα εποχή ελάτε να επενδύσετε

Τ. Κουίκ προς Λιβανέζους: Η Ελλάδα μπήκε σε νέα εποχή ελάτε να επενδύσετε

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, τονίζοντας πως μπήκε σε μία νέα πορεία και εποχή, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του ελληνο-λιβανικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διεξάγεται στη Βηρυτό.

«Μετά από επτά χρόνια οικονομικών αναπροσαρμογών και μεταρρυθμίσεων, που είναι γεγονός ότι είχαν μεγάλο κόστος στις κοινωνικές και επιχειρηματικές δομές της πατρίδας μου, η ελληνική οικονομία μπήκε πλέον σε μία νέα πορεία. Σε νέα εποχή» ανέφερε από το βήμα του φόρουμ ο κ. Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στο Λίβανο ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής του υπουργείου Εξωτερικών. «Πορεία, η οποία εκτός από τους θετικούς δείκτες που αναγνωρίζουν όλοι οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς, εκπέμπει πλέον εμπιστοσύνη, που βοηθά στην ανάκαμψη μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα θεαματική πτώση του δείκτη της ανεργίας» πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, απηύθυνε -εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης- πρόσκληση στους επενδυτές του Λιβάνου να έρθουν στην Ελλάδα για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε προσοδοφόρους τομείς, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, ο αγροτικός, ο ναυτιλιακός.

Απευθυνόμενος στους Λιβανέζους και Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο φόρουμ, στον πρόεδρο των Επιμελητηρίων του Λιβάνου, Μοχάμεντ Τσάουκαρ (Mohamed Choucair) και στον πρόεδρο του Λιβανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Γκάμπι Τάμερ (Gabi Tamer), ο κ. Κουίκ μίλησε για τις μεγάλες ξένες επενδυτικές δραστηριότητες που γίνονται στην Ελλάδα, προβάλλοντας ειδικότερα την COSCO και τη FRAPORT. Ακόμη, τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωσή, το πρότζεκτ των 8 δισ. του Ελληνικού «που καμία γραφειοκρατία δεν μπορεί να ανακόψει», τις τεράστιες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, που ξεκίνησαν με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και προχωρούν με ταχεία αξιοποίηση διεθνών επενδυτικών αιτημάτων ύψους 350 εκατ. ευρώ που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, τη μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie, καθώς και την πολιτική των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Επίσης, ο κ. Κουίκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «νόμο Σταθάκη», διευκρινίζοντας πως «προστατεύει την κάθε επένδυση από την ώρα έναρξής της στην Ελλάδα, από την όποια δυσμενή φορολογική μεταβολή, προσφέροντας ασφάλεια στην επένδυση και θεραπεύοντας ένα από τα βασικά μειονεκτήματα δεκαετιών της ελληνικής οικονομίας ως προς την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων».

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, τον υφυπουργό Εξωτερικών προλόγισε ο Έλληνας πρέσβης στη Βηρυτό, Θεόδωρος Πασσάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συμβολή της επιχειρηματικής προσέγγισης των δύο χωρών, την ελληνική ομογένεια στον Λίβανο, σημαντικό μέρος της οποίας επιδίδεται σε αξιόλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος σε μέγεθος προμηθευτής του Λιβάνου, σε ένα εμπορικό ισοζύγιο που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης προς όφελος και των δύο χωρών.

Σημειώνεται, πως το ελληνο-λιβανικό επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στη Βηρυτό συνδιοργανώνουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο και το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ