Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του να μετατραπεί σε τζαμί η πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.
Ο Ερντογάν παρέστη σήμερα στη θεμελίωση ενός νέου τζαμιού στην περιοχή Λεβέντ και εκεί ερωτήθηκε για τις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί όπου απάντησε:
«Όπως δεν παρεμβαίνουμε με τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κατά τον ίδιο τρόπο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες, συναγωγές και χάβρες που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως η σιδερένια (Βουλγαρική Χριστιανική εκκλησία) στο Μπάλατ (Κωνσταντινούπολη). Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από την "τσέπη του κράτους" . Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα από την άποψη των τόπων λατρείας σημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατηγορίες που αφορούν την Αγία Σοφία σημαίνουν απευθείας επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει την Άγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μ. Πομπέο τόνιζε μεταξύ άλλων ότι αυτό συνιστά μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη συνήλθε το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για το αν η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τέμενος, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί εντός 15 ημερών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους. Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.
Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αγία Σοφία πρέπει «να μείνει ανοιχτή για όλους» έστειλε το Παρίσι, με τον εκπρόσωπο του γαλλικού ΥΠΕΞ να τονίζει πως πρόκειται για «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας».
Διαβάστε ακόμη:
- Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας: Διαμαρτυρία για τυχόν αλλαγή καθεστώτος στην Αγια Σοφια
- Τουρκία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία
- Διπλωματία: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν στους Διεθνείς Οργανισμούς και η Αγία Σοφία
- Παρέμβαση Ρωσίας για Αγία Σοφία: Να παρθεί ισορροπημένη απόφαση