Αμετακίνητος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως προς τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών απέναντι στην Κύπρο με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εντός των χωρικών υδάτων της μεγαλονήσου, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν και όπως σημείωσε αυτό εξαρτάται από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και στην επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να του ευχηθεί για την εκλογική του νίκη.
Όπως είπε υπήρξε ανταλλαγή θετικών σχολίων και ευελπιστεί πως θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό εξαρτάται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συζητήσεις και τόνισε ότι επιθυμεί να έχει και συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.
«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν ιδρύθηκε εναντίον ενός μικρού κράτους όπως η Ελλάδα, αλλά με τη νίκη μας κατά των μεγάλων δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό. Η Ελλάδα, και αργότερα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, βρέθηκαν πάνω από το κεφάλι μας ως «Δαμόκλειος σπάθη».
Την ίδια όμως στιγμή ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ενώ ανέφερε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Υπογράμμισε δέ, ότι οι ναυτικές και αεροπορικές τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων με τα γεωτρύπανα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των S400 o Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως θα ολοκληρωθεί κανονικά η προμήθειά τους προσθέτοντας πως «Η Τουρκία δεν προετοιμάζεται για πιθανό πόλεμο, αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης με την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία». Μάλιστα σημείωσε πως η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας είναι και ο στόχος της εγχώριας βιομηχανίας.
Ανέφερε επίσης πως εκατό Τούρκοι εμπειρογνώμονες εστάλησαν στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. «Αυτοί οι 100 άνθρωποι, τους οποίους στείλαμε στη Ρωσία για εκπαίδευση (στους S-400) θα μπορούν αργότερα να εκπαιδεύσουν άλλους. Επομένως, μόλις επιστρέψουν, θα αναλάβουν την εκπαίδευση άλλων ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός (ειδικών) δεν επαρκεί, και ίσως, οι 100 να δεκαπλασιαστούν» είπε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι η όλη διαδικασία της εισαγωγής και εγκατάστασης των συστημάτων S-400 θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.
Σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη,
Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας ώστε για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο» σημειώνοντας μάλιστα ότι η γεώτρηση πραγματοποιείται «στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καταχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 2004»
Επίσης σημειώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη μονομερής γεώτρηση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε πόρους στην περιοχή».