Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan χαρακτήρισε επισήμως τρομοκρατική οργάνωση το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Fethullah Gulen, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, και δήλωσε ότι θα ασκήσει διώξεις σε βάρος των μελών του, τα οποία κατηγορεί ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή του Erdogan θέτει την οργάνωση που δημιούργησε ο πρώην σύμμαχός του στην ίδια μοίρα νομικά με τους κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Erdogan ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό για να πιέσει την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Gulen, κάτι που οι αμερικανικές αρχές είναι ωστόσο απίθανο να το κάνουν χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.
"Δεν θα αφήσουμε αυτούς που διχάζουν το έθνος να ξεφύγουν σ'' αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Erdogan μιλώντας σε υποστηρικτές του κατά την άφιξή του αργά χθες στη Σμύρνη, όπου θα παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις.
"Θα λογοδοτήσουν. Μερικοί διέφυγαν και μερικοί είναι στη φυλακή και δικάζονται. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί".
Ο Erdogan δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση να προσδιορίζονται οι οπαδοί του Gulen ως η "Γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση".
Ο Erdogan, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του για ένα όλο και πιο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης, έχει χαρακτηρίσει από καιρό τον Gulen τρομοκράτη. Προσπαθεί να εξαλείψει την επιρροή του ιερωμένου, που έχει οικοδομηθεί χάρη σ'' ένα δίκτυο σχολείων και εταιρειών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.
Ο Erdogan κατηγορεί τον Gulen ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει, μέσω των υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα και στην παιδεία. Ο Gulen αρνείται τις κατηγορίες.
Οι δυο τους ήταν σύμμαχοι, μέχρι που η αστυνομία και εισαγγελείς που θεωρήθηκαν συμπαθούντες του Gulen άρχισαν μια έρευνα για διαφθορά στον ενδότερο κύκλο του Erdogan το 2013, 11 χρόνια αφότου το κόμμα AKP του Erdogan είχε ανέβει στην εξουσία.
Ο Gulen, ο οποίος ζει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κηρύσσει το σουνιτικό ισλάμ μαζί μ'' ένα μήνυμα διαθρησκευτικού διαλόγου. Το κίνημά του, γνωστό ως "Χιζμέτ", "Υπηρεσία", δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στην Αφρική.
Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως είναι θύματα άδικης καταστολής. Πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε μια διεθνή δικηγορική εταιρεία για να ερευνήσει τις δραστηριότητες του κινήματος σ'' όλον τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ