Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει σύμφωνα με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκαλντ δήλωσε επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα ότι δεν είχε γίνει πολύ κατανοητή στην Ευρώπη η έκταση στην οποία ένα μυστικό δίκτυο είχε διεισδύσει στον τουρκικό στρατό και στη δικαιοσύνη.
Ο Γιάγκλαντ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν ένα μέρος του στρατού έβγαλε στον δρόμο άρματα μάχης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη στην προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι έκανε λάθος για τις σχέσεις του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ζητώντας συγγνώμη από τους Τούρκους επειδή δεν "αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο" του πρώην συμμάχου του.
Ο Γκιουλέν, τούρκος ιεροκήρυκας ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.
«Λυπάμαι που δεν κατάφερα να αποκαλύψω πριν από καιρό το αληθινό πρόσωπο αυτής της προδοτικής οργάνωσης», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας έναν σπάνιο όρο ταπεινότητας για έναν αρχηγό κράτους του οποίου ο λόγος είναι συνήθως πολύ μαχητικός, ακόμη και πολεμικός.
«Γνωρίζω ότι οφείλουμε να είμαστε υπόλογοι τόσο στον Θεό μας όσο και στον λαό μας ώστε να μας συγχωρέσουν», είπε στη διάρκεια μιας διάσκεψης θρησκευτικών ηγετών στην Άγκυρα.
«Εγώ προσωπικά βοήθησα αυτή τη δομή παρά τις διαφορές απόψεων για πολλά θέματα, με τη σκέψη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», συνέχισε.
«Τους ανεχθήκαμε γιατί έλεγαν “Αλλάχ”», είπε για τους υποστηρικτές του πρώην ιμάμη.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Γκιουλέν επλήγησαν λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκησαν υπουργοί και συγγενείς του Ερντογάν.
Η επιρροή του Γκιουλέν στην τουρκική πολιτική ανάγεται στη δεκαετία του ''70, πολύ πριν ο Ερντογάν ανέλθει στην εξουσία.
Στη συνέχεια ο Γκιουλέν υπήρξε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στη δεκαετία του 1990, και του κόμματος του, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2002.
«Από τώρα, ο καιρός των αμφιβολιών παρήλθε και η εποχή της μάχης άρχισε», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
«Από τώρα, όποιος τείνει ευήκοον ους στο παραλήρημα αυτού του τσαρλατάνου», αυτού «του τρομοκράτη ηγέτη στην Πενσιλβάνια, πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες».
«Η μεγαλύτερη συμμορία κλεφτών στην Ιστορία έθεσε υπό ομηρία το παρελθόν και το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», κατέληξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ