T. Erdogan: Εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να μην πάρουμε μέρος στην ανακατάληψη της Μοσούλης

T. Erdogan: Εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να μην πάρουμε μέρος στην ανακατάληψη της Μοσούλης

Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υποστήριξε σήμερα πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ'' έξω», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus δήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι από την Τουρκία ιρακινοί στρατιώτες.

«Η Άγκυρα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη Μοσούλη»

Λόγους ασφάλειας, αλλά και ανάγκης να είναι η Τουρκία μέρος των συνομιλιών για τη Μουσούλη μετά την επιχείρηση προτάσσει ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στην αποφασιστικότητα της ''Αγκυρας να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» στη Μουσούλη».

Μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με το δίκαιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan αναφέρθηκε στην επιχείρηση στη Μουσούλη και είπε: «λένε να μη μπει η Τουρκία στη Μουσοουλη. Πώς να μη μπω. Έχω σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή. Έχουμε 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία και 350 σύνορα με το Ιράκ. Εδώ έρχονται και μπαίνουν, ενώ δεν έχουν καμία σχέση και λένε ότι τους κάλεσε δήθεν η Βαγδάτη. Γιατί δεν είπαν όχι και σε αυτούς που ήλθαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς; Πριν από 14-15 χρόνια τους είχε καλέσει μήπως ο Σαντάμ και σκοτώθηκαν τελικά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι;»

Ο Erdogan πρόσθεσε ότι «άρχισαν οι επιχειρήσεις στη Μουσούλη. Εμείς τους έχουμε πει ότι η Τουρκία δεν θα φέρει ευθύνη για τα προβλήματα που θα ανακύψουν σε μια επιχείρηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει. Εμείς όμως και θα μετάσχουμε στην επιχείρηση και θα είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απ΄έξω».

Σχέδια Β και Γ της Άγκυρας για να συμμετάσχει στην επιχείρηση στη Μουσούλη

Τα εναλλακτικά σχέδια της ''Αγκυρας για συμμετοχή στην επιχείρηση στη Μοσούλη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» σχετίζονται με πρόσκληση των Κούρδων του βορείου Ιράκ ή των σουνιτών μουσουλμάνων της Μοσούλης προς την Τουρκία, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Χουριέτ» Τούρκος αρθρογράφος γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι, αν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη αρνηθούν τελικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μοσούλη, «η Τουρκία έχει σχέδια Β και Γ γι΄αυτό». Σήμερα ο Erdogan υπογράμμισε ότι «και θα πάρουμε μέρος στην επιχείρηση και θα πάμε στη Μουσούλη».

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το σχέδιο Β προβλέπει την πρόσκληση της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης του βορείου Ιράκ για συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μουσούλη. Με βάση το σχέδιο Γ, οι σουνίτες μουσουλμάνοι της Μουσούλης θα απευθύνουν πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.

Η ''Αγκυρα υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στην επιχείρηση οι δυνάμεις των σιιτών του Ιράκ. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu, σε δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ, είπε ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS πρέπει να γίνει όχι με τις δυνάμεις των σιιτών, αλλά με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις. Στην περιοχή υπάρχουν και οι πεσμεργκά (οι δυνάμεις των Κούρδων του βορείου Ιράκ) οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο να κάνει επιλογή μεταξύ του ISIS και των σιιτικών δυνάμεων που επιτίθενται εναντίον των σουνιτών».

Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τη Χουριέτ

Συνομιλίες με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη θα έχει αντιπροσωπία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Στόχος των συνομιλιών θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ της ''Αγκυρας και της Βαγδάτης, με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις, αφού η Βαγδάτη αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στη Βαγδάτη και επιθυμεί την αποχώρηση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης από την Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Η ένταση περιλαμβάνει και την αρκετά έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι ο ορισμός των καθηκόντων της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα. Η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα συμμετοχής της στις επιχειρήσεις και θέμα ένταξης της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα στις συμμαχικές δυνάμεις. Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία είχε προτείνει, η εκπαίδευση που παρέχει η εν λόγω τουρκική δύναμη στη Μπασίκα προς τις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ να επεκταθεί και να περιλάβει την εκπαίδευση και του ιρακινού στρατού, πάντα υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων. Η πρόταση είχε απορριφθεί, αναφέρει η «Χουριέτ».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ