T. Erdodan: Οι σύροι κούρδοι μαχητές δεν έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη

T. Erdodan: Οι σύροι κούρδοι μαχητές δεν έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan υποστήριξε σήμερα ότι οι σύροι κούρδοι μαχητές δεν έχουν υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη βόρεια Συρία.

«Λέγεται πως κατευθύνθηκαν προς ανατολάς αλλά αυτό είναι ψευδές, δεν πέρασαν» τον ποταμό, δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο αεροδρόμιο Εσενμποά της Άγκυρας, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατική» και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Με αυτή την τοποθέτησή του, ο Erdogan αντέκρουσε τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις των YPG έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε χθες ότι «όλοι» οι πολεμιστές των YPG έχουν υποχωρήσει ανατολικά του ποταμού, όπως είχε αξιώσει η τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), θέλει να εμποδίσει τους σύρους κούρδους μαχητές να ενοποιήσουν τα εδάφη που ελέγχουν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Η Τουρκία απειλεί ότι θα συνεχίσει να πλήττει τους σύρους κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία εάν δεν υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη.

«Κανένας δεν μπορεί να μας ζητάει να ανεχθούμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρόμου. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Erdogan.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε αυτές τις δηλώσεις μία εβδομάδα και πλέον μετά την έναρξη μιας επιχείρησης των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας εναντίον των Κούρδων και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Από την 24η Αυγούστου, όταν αποσπάστηκε με ευκολία από την κατοχή του ΙΚ η πόλη Τζαράμπλους της βόρειας Συρίας, η οποία περιήλθε στον έλεγχο ανταρτών τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα, η τουρκική επιχείρηση στράφηκε κυρίως εναντίον των κούρδων ανταρτών της οργάνωσης YPG, συμμάχων της Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία απώθησε τους μαχητές του ΙΚ και της YPG από περιοχή στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία απώθησε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από μια περιοχή στη βόρεια Συρία, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί, στην οποία είπε επίσης ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία εξαπέλυσε πολεμική επιχείρηση στη Συρία την περασμένη εβδομάδα έχοντας δύο στόχους: να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚ και να διασφαλίσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν θα γεμίσουν το κενό που θα αφήσει το ΙΚ πίσω του επεκτείνοντας τον έλεγχό τους σε εδάφη που βρίσκονται στη Συρία κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

Οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από την επιχείρηση της Τουρκίας κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Άγκυρα να επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Erdogan διευκρίνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί ότι η επιχείρηση με την ονομασία "Ασπίδα του Ευφράτη" ήταν επιτυχής όσον αφορά την εκκαθάριση μιας περιοχής 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους Κούρδους μαχητές της YPG.

Ωστόσο κατά την ίδια συνέντευξη απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κουρδική αυτή πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, έχει αποσύρει τις δυνάμεις της σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη. Η YPG δηλώνει ότι έτσι έχει συμβεί και η Ουάσινγκτον συμφωνεί.

"Αυτήν τη στιγμή λένε ότι η YPG έχει περάσει" στα ανατολικά του Ευφράτη, σημείωσε ο Erdogan. "Εμείς λέμε ότι δεν έχει. Οι αποδείξεις εξαρτώνται από αυτό που διαπιστώνουμε εμείς", πρόσθεσε.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανήκει σε έναν ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων στη Συρία που ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτές υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή YPG αποτελεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στην Τουρκία.

"Κανένας δεν μπορεί να περιμένει από μας να επιτρέψουμε (τη δημιουργία) ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία είχε επιδιώξει την εγκαθίδρυση μιας "ασφαλούς ζώνης" στη Συρία, αλλά η ιδέα αυτή δεν είχε την υποστήριξη άλλων κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ