SZ: «Όχι, όχι και ξανά όχι» απο τον Σόιμπλε για το χρέος

SZ: «Όχι, όχι και ξανά όχι» απο τον Σόιμπλε για το χρέος

Κατηγορηματικός στη θέση του και μάλιστα με απόλυτο τρόπο εμφανίζεται εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανοίγει το θέμα του χρέους πριν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.    

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει: «Όχι, όχι και ξανά όχι» στην έναρξη συζητήσεων για τη μείωση του ελληνικού χρέους όπως διακαώς επιθυμεί η Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοίγματος του ζητήματος του χρέους πριν από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όσο για την απόπειρα σύνδεσης του χρέους με το προσφυγικό, ο Σόιμπλε θεωρεί ότι «προκειμένου η συμφωνία για το προσφυγικό να λειτουργήσει, η Γερμανία έχει ανάγκη από την Ελλάδα. Αυτό όμως επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εγείρει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή πιθανώς θα γίνει πιο έντονη, αλλά το ΔΝΤ θα αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει ή όχι στη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους, όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση».

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία ανταγωνιστικότητας από την ελληνική οικονομία. Τώρα όλοι προσποιούνται πως είναι πεπεισμένοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν υπάρξει ελάφρυνση. Αυτό όμως δεν ισχύει» δηλώνει ο Σόιμπλε.

Στο μεταξύ η Bild κάνει λόγο για «χυλόπιτα» του Αλ. Τσίπρα καθώς γράφει: «Το προσπάθησε, και πάλι. Και έφαγε χυλόπιτα, και πάλι!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έκανε προσπάθεια να αποσπάσει από την γερμανίδα καγκελάριο μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους με την Μέρκελ να τον παραπέμπει στο αρμόδιο όργανο των χωρών της ευρωζώνης, το Eurogroup, υπενθυμίζοντας πως το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.