Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο Μπράιαν.
«Σήμερα το πρωί ένα αεροσκάφος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) έριξε ένα πρώτο φορτίο βάρους 21 τόνων με προμήθειες στη Ντέιρ Εζόρ» στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, επισήμανε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.
Οι παλέτες με τις προμήθειες «προσγειώθηκαν στην περιοχή που είχαμε στοχοθετήσει όπως είχε προβλεφθεί» διευκρίνισε ο Στίβεν Ο Μπράιαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίαζε σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
Οι περίπου 200.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Ντέιρ Εζόρ, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 450 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Δαμασκού, πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει ένα τμήμα της.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους ρίψεις, όπου ο στόχος δεν μπορεί απόλυτα να καθοριστεί λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα ασφαλείας, «παρουσιάζουν επιχειρησιακούς κινδύνους» και δεν εξετάζονται παρά ως «ύστατο μέσο».
Ωστόσο «έχουν πλεονεκτήματα σε ορισμένες περιοχές της Συρίας» προσέθεσε ο ίδιος.
Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ διανέμει βοήθεια στον πληθυσμό με αυτήν την μέθοδο, σε αντίθεση με την διανομή οδικώς με την αποστολή οχηματοπομπών.
Ο Ο΄ Μπράιαν άσκησε δριμεία κριτική στα διοικητικά εμπόδια που υψώνουν οι συριακές αρχές στις αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ.
Η διανομή βοήθειας χθες στη Μαντιμάγε και το Καφρ Μπάτνα, στα περίχωρα της Δαμασκού, «δεν ήταν απλή» σημείωσε ο αξιωματούχος. Μια αυτοκινητοπομπή έπρεπε να περιμένει για πολλές ώρες τη νύχτα στην είσοδο της Μαντιμάγε προτού μπορέσει να ξεφορτώσει κι ενώ η πόλη απέχει μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Δαμασκού.
«Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να διαρκέσει περισσότερες από 48 ώρες για να φθάσει στους ανθρώπους που την χρειάζονται» τόνισε, καταγγέλλοντας «ανώφελους κι απαράδεκτους περιορισμούς, εμπόδια και εσκεμμένες καθυστερήσεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».
Απαντώντας ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάρ Τζααφάρι διαβεβαίωσε ότι η Δαμασκός «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διανείμει βοήθεια σε όλους τους πολίτες όπου κι αν βρίσκονται».
Κατήγγειλε δε την «πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» εκ μέρους των χωρών της Δύσης και τη βούληση «να δαιμονοποιήσουν» τη συριακή κυβέρνηση.
Η πόλη Νταράγια θα εξαιρεθεί από την εκεχειρία
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, θα αποκλειστεί από την εφαρμογή της εκεχειρίας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, μολονότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα που βρίσκονται εκεί αποτελούν μόνο μια μικρή μειοψηφία.
Η ανακοίνωση που έκανε ένας στρατηγός καταδεικνύει πόσο περίπλοκη είναι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, η εκεχειρία δεν θα ισχύσει για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις του συριακού εδάφους.
"Ο συριακός στρατός δεσμεύεται από την απόφαση της συριακής διοίκησης σχετικά με την εκεχειρία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις περιοχές όπου κυριαρχούν το Αλ Νόσρα και το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), είπε ο αξιωματικός αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στην Νταράγια. "Για τον λόγο αυτό η Νταράγια δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δεδομένου ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα είναι μια από τις ομάδες που δρουν στην πόλη", συνέχισε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αντικυβερνητικοί μαχητές που βρίσκονται στην Νταράγια, μια πόλη που απέχει 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, είναι περίπου 1.000-2.000.
Πριν από τον πόλεμο η Νταράγια είχε 80.000 κατοίκους. Σήμερα έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Μεταξύ των μαχητών που δρουν στην περιοχή, μόνο το 20% είναι τζιχαντιστές, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες. Μάλιστα ένας, ο πανεπιστημιακός Τομάς Πιερέτ, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Νταράγια.
Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Νταράγια "είναι ένα ισχυρό προπύργιο της αντιπολίτευσης που δεν ελέγχεται από το καθεστώς εδώ και περίπου 4 χρόνια". Η πόλη καταλήφθηκε από τους αντάρτες στα μέσα του 2012 αλλά ο στρατός την ανακατέλαβε αμέσως μετά. Από το καλοκαίρι του 2013 την ελέγχουν οι αντάρτες.
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μόνο του μια συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας αλλά το Μέτωπο Αλ Νόσρα έχει συμμαχήσει με άλλους ισλαμιστές αντάρτες, ιδίως στα βόρεια της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ