Συρία: Ομάδες πολιτοφυλάκων φαίνεται ότι εισέρχονται στο Αφρίν

Συρία: Ομάδες πολιτοφυλάκων φαίνεται ότι εισέρχονται στο Αφρίν

Ομάδες πολιτοφυλάκων που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Bashar Al Assad φαίνεται ότι μπήκαν στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν σήμερα, προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειξε εικόνες από μια μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει φιλοκυβερνητικούς μαχητές.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση διακρίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να δείχνουν τα όπλα τους και να ανεμίζουν συριακές σημαίες. Τα οχήματα που τους μεταφέρουν πέρασαν από έναν σταθμό ελέγχου που έφερε το έμβλημα μιας κουρδικής δύναμης ασφαλείας.

«Έχουμε έρθει να πούμε στο λαό μας στο Αφρίν ότι είμαστε ένα» δήλωσε ένας μαχητής σε συνέντευξή του υπογραμμίζοντας ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να εξαλειφθούν οι διαφορές που οδηγούν σε πόλεμο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις για το βομβαρδισμό της περιοχής κοντά στη διασταύρωση όπου οι "λαϊκές δυνάμεις" εισήλθαν στην Αφρίν.

Επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις

Λίγη ώρα μετά την δημοσίευση αυτών των εικόνων, τα κρατικά μέσα της Συρίας ενημέρωσαν ότι οι «μαχητές» δέχτηκαν επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι YPG.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις "θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της".

Από το YPG κυκλοφόρησε το βίντεο που δείχνει οχήματα να επελαύνουν, χωρίς ωστόσο να εξακριβώνεται η αυθεντικότητά του :

 

Υποχώρησαν οι δυνάμεις, 10 χιλιόμετρα από το Αφρίν

Οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που κατευθύνονταν στην περιοχή του Αφρίν υποχώρησαν αφού δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά από το τουρκικό πυροβολικό, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο, που δεν επικαλείται καμία πηγή, ανέφερε ότι οι δυνάμεις αυτές υποχώρησαν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Αφρίν.

"Οι φιλοκυβερνητικές τρομοκρατικές ομάδες που επιχείρησαν να προωθηθούν στο Αφρίν υποχώρησαν σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη μετά τα προειδοποιητικά πυρά" ανέφερε το πρακτορείο.

Νωρίτερα πάντως, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η αυτοκινητοπομπή να μπαίνει στο Αφρίν, περνώντας από ένα φυλάκιο ελέγχου των Κούρδων.

 

Νωρίτερα ωστόσο, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), διέψευσαν ότι σύναψαν συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου οι κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην επαρχία Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Το μόνο που υπάρχει είναι η έκκληση που απευθύναμε προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των YPG Nuri Mahmud σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πόλης Αφρίν, πρωτεύουσας του θυλάκου όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται μία τουρκική επίθεση για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε σήμερα πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το κάνουν. Ο Cavusoglu έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή θα εισέλθει στο Αφρίν «μέσα σε λίγες ώρες», όμως μέχρι τη νύκτα δεν υπήρχαν σημάδια ότι έχει αναπτυχθεί εκεί.

Η Τουρκία επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο βορειοδυτικό Αφρίν για να βοηθήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Διαβάστε ακόμη:

- T. Erdοgan: Οι δυνάμεις που μπήκαν στο Αφρίν είναι «τρομοκράτες» και θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα»