Συρία: Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για άμεση εκεχειρία στο Χαλέπι

Συρία: Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για άμεση εκεχειρία στο Χαλέπι

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σήμερα να εφαρμοστεί επείγουσα εκεχειρία στο διαιρεμένο Χαλέπι της Συρίας, όπου, όπως ανέφερε, δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, με τα παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο από αρρώστιες.

Χρειάζεται πρόσβαση για τη διανομή τροφίμων και ιατρικών εφοδίων και για τους τεχνικούς ώστε να επιδιορθώσουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού για να αντληθεί νερό από τους σταθμούς, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές την περασμένη εβδομάδα.

"Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια αμάχους αν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και υδροδότησης δεν επιδιορθωθούν αμέσως", αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Γιάκουμπ Ελ Χίλο, Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, και ο Κέβιν Κένεντι, περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία.

Εκτιμάται ότι 250.000-270.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι μετά το κλείσιμο της οδού Καστέλο τον περασμένο μήνα, της τελευταίας εναπομείνασας διόδου προς το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Σάββατο οι αντάρτες κατάφεραν να άρουν την κυβερνητική πολιορκία του ανατολικού Χαλεπιού που διήρκεσε έναν μήνα. Η προώθησή τους είχε αποτέλεσμα να αποκοπεί ο κύριος διάδρομος εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη από τον νότο.

Αυτό είχε αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αμάχων στην πόλη που βρίσκονται "ντε φάκτο υπό την απειλή πολιορκίας να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια", ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο συντονιστής επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο'' Μπράιεν αναμένεται να ενημερώσουν αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη διάρροια και άλλες αρρώστιες που συνδέονται με το νερό λόγω του καύσωνα και της πόσης μολυσμένου νερού, ανέφερε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF).

"Στα ανατολικά τμήματα του Χαλεπιού έως 300.000 άνθρωποι –πάνω από το ένα τρίτο από τους οποίους είναι παιδιά– εξαρτώνται από νερό από πηγάδια το οποίο είναι ενδεχομένως μολυσμένο από περιττώματα και δεν είναι ασφαλές για πόση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, εκπρόσωπος της UNICEF.

H UNICEF και άλλες υπηρεσίες βοήθειας μεταφέρουν πόσιμο νερό με φορτηγά σε περίπου 325.000 ανθρώπους, στο δυτικό Χαλέπι κάθε μέρα, είπε.

Όμως οι άρρωστοι και οι τραυματίες στο Χαλέπι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Τον Ιούλιο υπήρξαν τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στην πόλη του Χαλεπιού, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υγείας της Πόλης του Ανατολικού Χαλεπιού, οκτώ από τα δέκα νοσοκομεία και 13 από τα 28 μεγαλύτερα κέντρα ιατρικής περίθαλψης είναι τώρα εν μέρει λειτουργικά ή εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών", είπε ο εκπρόσωπος του WHO Τάρικ Γιασάρεβιτς.

"Μόνο 35 γιατροί σε δομές υγείας παραμένουν στην πόλη και οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην υπερβολική ζήτηση έχουν ξεπεραστεί", είπε, επικαλούμενος τοπικές αρχές υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ