Συρία: Ηρεμία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη της εκεχειρίας

Συρία: Ηρεμία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη της εκεχειρίας

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της παύσης των εχθροπραξιών από τις 19:00 σήμερα το απόγευμα.

"Επικρατεί ηρεμία" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, προβαίνοντας με μια πρώιμη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Πρόσθεσε όμως πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε, βασίζεται στις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους "στην μετριοπαθή αντιπολίτευση" της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα ξεκινήσει άμεσα, διαμέσω της βόρειας οδού Καστέλο. Ένας δρόμος στα νότια της πόλης που περνά από την περιοχή Ραμούσα θα ανοίξει "σταδιακά".

Με την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως "διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά και να χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα απέναντι σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ενόπλων οργανώσεων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ