Συρία: Επίθεση με τοξικό αέριο, στους 100 οι νεκροί

Συρία: Επίθεση με τοξικό αέριο, στους 100 οι νεκροί

Επιδρομές στις οποίες υπάρχουν υποψίες πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωσε μια ιατρική οργάνωση αρωγής, η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί από τον ΟΗΕ επείγουσα έρευνα για την επίθεση

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 35 αμάχων, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Bashar al-Assad.

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Bashar» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

«Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει τέτοια εγκλήματα πως θα πετύχει μια ειρηνική μετάβαση της Συρίας;» διερωτάται η Συριακή Αντιπολίτευση».

Η επίθεση «με τοξικό αέριο» που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 60 ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mohamed Sabra, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.

«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (...) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Sabra, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ καταγγέλλει μια «φρικιαστική» επίθεση

Η «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Η επίθεση αυτή «ήταν φρικιαστική» και «ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία», είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ «συγκεντρώνει στοιχεία» για την επίθεση

Μια επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε ένα νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Σε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, ένας βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Η επιτροπή προσθέτει πως «διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα» για την επίθεση αυτή με «χημικά όπλα».

Υψηλόβαθμος σύρος αξιωματικός αρνείται ότι ο στρατός επιτέθηκε με τοξικό αέριο εναντίον της Ιντλίμπ

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε σήμερα τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο.

«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας.

O υψηλόβαθμος σύρος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό.

Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.

Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.

Διαβάστε ακόμα: 

- Διεθνείς αντιδράσεις για το χτύπημα με χημικά στη Συρία

 - Ιδιαίτερα "ανήσυχος" ο ΟΑΧΟ για χρήση τη χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ