Συρία: Έως και 5.000 Ουιγούροι πολεμούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων

Συρία: Έως και 5.000 Ουιγούροι πολεμούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων

Έως και 5.000 μειονοτικοί Ουιγούροι από τη δυτική νομαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας πολεμούν στις τάξεις διαφόρων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο σύρος πρεσβευτής στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να κινητοποιηθούν.

Οι αρχές της Κίνας ανησυχούν διότι πολλοί Ουιγούροι, μειονοτικοί μουσουλμάνοι που μιλάνε μια γλώσσα που έχει πολλά κοινά με την τουρκική, έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ και πολεμούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων εκεί, αφού ταξίδεψαν παράνομα μέσω νοτιοανατολικής Ασίας και Τουρκίας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός κινέζου ομήρου το 2015, εντείνοντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για τους Ουιγούρους που πολεμούν στη Μέση Ανατολή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Σιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο σε επεισόδια μεταξύ μειονοτικών Ουιγούρων και μελών της κυρίαρχης εθνότητας των Χαν. Η κυβέρνηση της Κίνας επιρρίπτει την ευθύνη για τη βία σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιδιώκουν την ίδρυση ενός δικού τους κράτους, του Ανατολικού Τουρκεστάν.

Ο Ιμάντ Μουστάφα, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο ενός φόρουμ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ότι παρότι κάποιοι από τους Ουιγούρους πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ, άλλοι συμμετέχουν στον πόλεμο «με τα δικά τους λάβαρα», για να προωθήσουν τις αυτονομιστικές επιδιώξεις τους.

«Οι εκτιμήσεις μας, λόγω των αριθμών των ανθρώπων που πολεμάμε, συλλαμβάνουμε, τραυματίζουμε ή σκοτώνουμε, είναι πως μπορεί να υπάρχουν 4.000 ως 5.000 τζιχαντιστές από τη Σιντζιάνγκ», ανέφερε ο πρεσβευτής. «Η Κίνα, όπως εξάλλου κάθε άλλη χώρα, πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχη».

Το Πεκίνο δεν έχει δώσει ποτέ επισήμως στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό για το πόσοι Ουιγούροι πιστεύει ότι πολεμούν στη Μέση Ανατολή, όμως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως αποτελούν σοβαρή απειλή για την Κίνα. Είναι αδύνατον να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές ο αριθμός των Ουιγούρων που πολεμούν στη Συρία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις εξορίστων όμως λένε πως ορισμένοι μειονοτικοί έφυγαν στην Τουρκία για να σωθούν από το κύμα καταστολής στην Κίνα—κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

Ο Μουστάφα είπε ότι η Κίνα δεν «προτιμά» καμιά οργάνωση ανταρτών, όπως δυτικά κράτη, και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Δαμασκού και του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της απειλής.

«Ανταλλάσσουμε πληροφορίες και κάνουμε και λίγα περισσότερα όσον αφορά αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπλήρωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Συρία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα, αλλά επιχειρηματίες επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές περιμένουν «την κατάλληλη στιγμή» για να προχωρήσουν τέτοιου είδους σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ