Συρία: Αναστολή της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι

Συρία: Αναστολή της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι

Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε τέσσερις εκρήξεις στο σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία που αναχωρούν από την πόλη.

Κρατικός συριακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν.

Από την πλευρά του ένας Σύρος αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία είπε στο Reuters ότι ανεστάλη λόγω "εμποδίων".

Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.

Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδήλωση σε εξέλιξη.

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: "Υποθέτω ότι το μήνυμα (να ανασταλεί η επιχείρηση) ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή". Η εννιαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ.

Έως τις 7 π.μ. τοπική ώρα, 194 τραυματίες είχαν φθάσει σε οκτώ "υπερπλήρη" νοσοκομεία στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, στην Ιντλίμπ και στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι τραυματίες πολέμου φέρουν τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια, ενώ άλλοι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, δήλωσε η Χοφ.

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική ειδησεογραφική υπηρεσία που διαχειρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ.

Επικαλέστηκε επίσης τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της εκκένωσης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν τους εκκενωθέντες από τα δύο χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.

Η Χεμζμπολάχ, μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, πολεμά στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι έχει ανασταλεί, δεν έχει τελειώσει»

Η επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι προς ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη Συρία έχει μόνο "ανασταλεί", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο συριακή στρατιωτική πηγή.

"Πρόκειται για μια αναστολή" της επιχείρησης, όμως "δεν έχει τελειώσει", δήλωσε αυτή η πηγή.

Επανέλαβε πως η διακοπή οφειλόταν σε "παραβιάσεις εκ μέρους ένοπλων ανδρών, που ανοίγουν πυρ, που θέλησαν να φύγουν μαζί με ομήρους", δηλαδή στρατιώτες ή μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που συνέλαβαν.

"(Οι αντάρτες) θέλησαν να μεταφέρουν όπλα μεσαίου διαμετρήματος στις αποσκευές τους", ενώ υποτίθεται ότι θα έφευγαν μόνο με τα ελαφρά όπλα τους, είπε επίσης η συριακή πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ