Συρία: 48ωρη παράταση της εκεχειρίας στην Συρία, συμφώνησαν J. Kerry και S. Lavrov

Συρία: 48ωρη παράταση της εκεχειρίας στην Συρία, συμφώνησαν J. Kerry και S. Lavrov

Σε συμφωνία για την παράταση 48 ωρών της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και ο Ρώσος ομόλογός του, Sergey Lavrov, για να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Mark Toner σε συνέντευξη Τύπου.

"Κατά την διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα (Kerry και Lavrov), συζήτησαν και συμφώνησαν για την χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες, με τον στόχο να είναι ότι αυτή να διαρκέσει για επτά μέρες και τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης" τόνισε ο M. Toner.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η συμφωνία εκεχειρίας (που ξεκίνησε να ισχύει από την Δευτέρα το βράδυ) τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα σήμερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και την συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα να διατηρήσουν την εκεχειρία.

Ο Ban Ki-moon ζήτησε από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες συριακές κοινότητας, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τις κατάλληλες "ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ