«Τα θέματα της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο 3ο συνέδριο διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις (3nd Diversity in Business Conference 2021), που διοργανώθηκε από το Σωματείο ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, την Περιφέρεια Αττικής και τη Boussias Communications.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Συρεγγέλα έδωσε έμφαση στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, επισημαίνοντας ότι, για πρώτη φορά, θα υπάρξουν συγκεκριμένοι κώδικες δεοντολογίας στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δημιουργήθηκε η πλατφόρμα metoogreece.gr με όλα τα τηλέφωνα ανάγκης, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να απευθυνθεί, για να καταγγείλει περιστατικά κάθε μορφής βίας και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλευτική.
Η υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε επίσης ότι θα λειτουργήσει ειδικό τμήμα στην Επιθεώρηση Εργασίας που θα χειρίζεται τις καταγγελίες αυτές, ενώ τόνισε και το σημαντικό ρόλο των συμβουλευτικών κέντρων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο για πρώτη φορά πέρασε από υπουργικό συμβούλιο «και έτσι επιτυγχάνεται η αποτύπωση των υλοποιούμενων, αλλά και των σχεδιαζόμενων δράσεων όλων των υπουργείων για την ισότητα των φύλων, σε ένα ενιαίο κείμενο».
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα συνοδεύει και οικονομοτεχνική μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), προκειμένου να αναδειχθεί το θετικό αποτύπωμα των σχεδιαζόμενων έργων και δράσεων, με έμφαση στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.
Οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων.
Υπενθυμίζεται ότι οι άξονες προτεραιότητας συνίστανται στους εξής:
1. Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους.
3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
4. Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Η θεματική της πρόληψης και καταπολέμησης των στερεοτύπων και προκαταλήψεων ενσωματώνεται σε όλους τους άξονες.
Μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και σε σημαντικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως είναι η εισαγωγή της άδειας πατρότητας με αποδοχές 14 εργάσιμων ημερών από τη γέννηση του παιδιού και η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι πατέρες δεν θα διστάζουν να κάνουν χρήση αυτών των αδειών υπό το φόβο απώλειας της θέσης εργασίας τους, διότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται προστασία από την απόλυση και για τον πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι πατέρες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς να φοβούνται για την απώλεια της θέσης εργασίας τους.
Επιπλέον, η κ. Συρεγγέλα ανέλυσε ορισμένες πρωτοβουλίες που προωθούνται για την εναρμόνιση μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
Όπως είπε, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», ενώ θα επιδοτηθεί η δημιουργία χώρων φύλαξης/μονάδων παιδικής φροντίδας για βρέφη εργαζομένων εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. «Αυτή η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Από την πλευρά της, η Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO, ανέφερε ότι η διαφορετικότητα σε έναν χώρο όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μία θαυμάσια ευκαιρία, γιατί δημιουργεί μία θετική προοπτική για τον κάθε οργανισμό.
Η Γεωργία Μαλαματένιου, διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και Κύπρου Schneider Electric, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα περαιτέρω θεσμικά μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια Women Act, Empowerment & Leadership Coach και Corporate Trainer, δήλωσε ότι η διαφορετικότητα είναι απαραίτητη, γιατί γεννά καινοτόμα και δημιουργική σκέψη.
Το συγκεκριμένο πάνελ συντόνισε η Λίνα Δικαιάκου, δικηγόρος, νομική σύμβουλος.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις. Η Χάρτα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στο ελληνικό επιχειρείν. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θεσμικοί εκπρόσωποι, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους πυλώνες της διαφορετικότητας και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μοιράστηκαν πολύτιμα στοιχεία από την εμπειρία τους και ανέδειξαν θέματα που αφορούν στη χώρα μας.
Μεταξύ των ομιλητών, που συμμετείχαν σε πάνελ του συνεδρίου, ήταν η Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, όμιλος ΟΤΕ, η Ανάλια Κόκκορη, Partner, People & Purpose Leader, Deloitte Greece, η Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead, Pfizer Greece-Cyprus- Malta/Επικεφαλής της ομάδας «Diversity & Inclusion, Action!», ο Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, Chief Human Resources Officer, Teleperformance Hellas και ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Director People & Culture -EU South East Cluster, Παπαστράτος.
Χορηγός επικοινωνίας του 3ου Συνεδρίου Diversity in Business είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.