«Γυναίκες και άντρες αξίζουν ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες. Εμείς, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εργαζόμαστε καθημερινά, για να γκρεμίσουμε τα εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που γεννούν ανισότητες και αποκλεισμούς, είμαστε εδώ, για να κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων».
Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο συνέδριο, με θέμα «Iσες ευκαιρίες στην εργασία», που διοργάνωσε το υπουργείο, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Όπως τόνισε η κυρία Συρεγγέλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε προσώπου.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ισότητα των φύλων. Για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθηκε, ανήκει στις 12 χώρες παγκοσμίως που κατοχύρωσαν πλήρη νομικά δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες. «Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, μέχρι οι γυναίκες να είναι όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα.
Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός συμπλήρωσε: «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, για να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για όλες και όλους και να εξαλείψουμε βαθιά ριζωμένες πρακτικές και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους. Προωθούμε δράσεις που ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην εργασία, στις θέσεις λήψης αποφάσεων, στην έρευνα και στην καινοτομία.
Με τις πρωτοβουλίες μας, στηρίζουμε τις γυναίκες, ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα σε επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με έργα και δράσεις, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων και το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες, ώστε να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία.
Παράλληλα, με τον νέο εργασιακό νόμο, τις νέες γονικές άδειες και τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, προωθείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενώ το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» στοχεύει στην προώθηση της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών. «Είμαστε εδώ για όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες σε κάθε τους βήμα και το κάνουμε πράξη, προωθώντας την ισότητα παντού», κατέληξε η κυρία Συρεγγέλα.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, δήλωσε ότι πλέον και τα διεμφυλικά άτομα εντάχθηκαν στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε μία ακόμη πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία φιλοξενίας δομής για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τηλεφωνικού κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης.
Επίσης, ο κ. Πατέλης τόνισε τη σπουδαιότητα μιας δράσης που είναι σε εξέλιξη από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας σε θέματα που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του προγράμματος Diversity Awareness, ενός καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης εργαζομένων σε θέματα διακρίσεων και διαφορετικότητας, που προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας καλούνται να υιοθετήσουν πολιτικές και να υλοποιήσουν δράσεις για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε προσώπου.
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε ότι η ΔΥΠΑ έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και την εργασιακή ένταξη και επανένταξη όλων των ανέργων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι τα 2/3 των ανέργων στην Ελλάδα είναι γυναίκες, ηλικίας 30 έως 45 ετών, απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν φύγει από την αγορά εργασίας, για να δημιουργήσουν την οικογένειά τους και δυσκολεύονται στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Όπως είπε, πολλά από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ δίνουν έμφαση στις γυναίκες και στοχεύουν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ αντίστοιχη μέριμνα υπάρχει και για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και για ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας άνεργων νέων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, στο οποίο προβλεπόταν ότι οι γυναίκες θα καλύψουν τουλάχιστον το 60% των θέσεων του προγράμματος, ο στόχος υπερκαλύφθηκε, επισημαίνοντας ότι, όταν έκλεισε το πρόγραμμα, το 70% των θέσεων καλύφθηκε από γυναίκες.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι σε ορισμένα επαγγέλματα παρατηρείται έμφυλο χάσμα, το οποίο πρέπει να κλείσει. Όπως τόνισε, σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης, που απαιτούν πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και σε τεχνικά επαγγέλματα αιχμής, η συμμετοχή των γυναικών είναι περιορισμένη.
Τέλος, ο κ. Πρωτοψάλτης εστίασε σε δύο σημεία, λέγοντας ότι η ΔΥΠΑ δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων και προωθεί την αναβάθμιση των δεξιοτήτων με την κατάρτιση.